Det var ruskväder ute, men en varm känsla inomhus, då kristna från olika traditioner samlades i Filadelfiakyrkan i Stockholm för att lyfta fram konvertiternas situation.
– Det är så många som kommer med så mycket gott till Sverige, därför smärtar det oss att vi får kämpa så hårt för att fler av dem ska få stanna, inledde pastor Erik Andersson då han hälsade alla välkommen till sin hemförsamling.
Kyrkoledare läste konvertitfall
Kort därefter läste kyrkoledarna Anders Arborelius (Katolska kyrkan), Lasse Svensson (Equmeniakyrkan) och Antje Jackelén (Svenska kyrkan) upp var sin berättelse från sina respektive kyrkor om flyktingar som kommit till Sverige och mött Jesus, men sedan fått utvisningsbesked till länder utan religionsfrihet där deras nyfunna tro utsätter dem för fara.
– Jag har inget uppehållstillstånd i Sverige, men i Guds rike har jag medlemskap, löd en av rösterna.
När sedan Migrationsverkets förklaring till varför en asylsökande konvertits tro inte anses genuin lästes upp suckade en person strax bakom mig i publiken, då det hela framställdes som så absurt.
Mahmoud hedrades
Även Mahmoud, konvertiten som förra året tog sitt liv i Jönköping, lyftes fram i manifestationen då ett ljus tändes för honom.
Berättelser, bibelläsning, böner och psalmer ramade in kvällen, som var känslosam, värdig och allvarlig, med ungefär 500 personer församlade i kyrkan. Manifestationen arrangerades av Sveriges kristna råd och att den var ekumenisk märktes då olika kyrkotraditioners uttryckssätt blandades om vartannat. Inte bara på estraden, utan även i publiken var det inte helt solklart för alla när de skulle klämma i med ett "Herre förbarma dig".
Ljusmanifestation på Sergels torg
Efter själva förbönsgudstjänsten fortsatte manifestationen på Sergels torg i centrala Stockholm. Med tända ljus formades ett hjärta under sången "Inget kan oss skilja från Guds kärlek".
Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén var en av många på plats.
– Det här är viktigt för det en allvarlig fråga, det handlar om många människors liv, säger hon till Dagen.
– Det finns ett stort engagemang, men även en stor vrede över hur konvertiter behandlas och hur deras berättelser ifrågasätts.
Politisk markering
Det här var kyrkornas manifestation för att lyfta fram konvertiternas hantering i asylprocessen. Men det fanns även politisk närvaro. Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson Hans Eklind satt med i publiken och hade även med sig ett nedskrivet pressmeddelande som han räckte över till Dagens reporter.
– Jag har ansikten på konvertiter, jag har suttit och gråtit med dem, säger Hans Eklind, som innan han blev invald som riksdagsledamot var präst i Svenska kyrkan.
Nu krävde han att Migrationsverkets bristfälliga hantering av konvertiter måste få ett slut.
KD vill ha en stram migrationspolitik, hur rimmar det med att ge stöd till att fler konvertiter ska få stanna?
– Det rimmar väl. Har man asylskäl ska man också få asyl i Sverige.
Flera konvertiter på plats
Flera konvertiter som är direkt berörda var också på plats. Exempelvis Mortaza Heidare som Dagen skrev om inför manifestationen. Han har varit kristen i sex år men hans tro anses inte genuin och nu ska han utvisas till Afghanistan.
– Det här var bra för oss som inte kommer från ett fritt land, säger han om manifestationen.
– Vi tror på Jesus, vi har hittat Gud som älskar oss.