Åtalet väcktes på torsdagen vid Eskilstuna tingsrätt. Mannen - som är i 20-årsåldern - ska enligt åtalet ensam eller tillsammans med en annan person ha planerat och genomfört kuppen i domkyrkan.
Åtalet gäller alltså en av de troligen två personer som genomförde kuppen den 31 juli i somras. Den andra personen är misstänkt, men inte frihetsberövad.
Stölden från montern i domkyrkan gäller tre föremål: en krona av guld tillverkad 1626, ett riksäpple av guld med dekor av svart och vit emalj med slipade bergskristaller och pärlor, tillverkat 1611, samt en krona av guld täckt med svart och vit emalj med dekor av slipade bergskristaller och pärlor, tillverkad 1611.
"Förslagenhet"
Förutom dessa tre föremål ska gärningsmannen eller gärningsmännen försökt att tillgripa ytterligare föremål som förvarades i montern. Detta stöldförsök har dock inte fullbordats.
Stölden bör, yrkar kammaråklagaren, bedömas som grov. Som skäl till detta anges att den präglas av förslagenhet och att de tillgripna föremålen är kulturhistoriskt sett unika och oersättliga.
Var de tillgripna föremålen finns är fortfarande oklart. Men enligt åtalet vet man att i varje fall ett av föremålen har kommit till skada: Karl den IX:s krona från 1611. Detta eftersom två bergkristaller och en emaljblomma har lossnat från kronan.
Stölden ägde rum mitt på dagen och gärningsmännen ska ha flytt på cyklar till en väntande båt.
"Ett övergrepp"
Föremålen som stulits anses enastående även jämfört med europeiska begravningsregalier.
– Allting har ett ekonomiskt värde, men det här är som när huset brinner ner och bilderna på barnen försvinner. Det här har ett annat värde, det är en del av vår historia och det är inte bara Strängnäs som är bestulet, utan hela Sverige, säger Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift till TT.
Han tycker att "stöld" nästan är ett för milt ord.
– Det är en form av övergrepp mot vår gemensamma historia.
I åtalet finns både muntlig och skriftlig bevisning. I förhör med vittnen har framkommit uppgifter om cyklar som placerats nära domkyrkan och om två personer i en båt.
Nekar till brott
Den skriftliga redovisningen innefattar protokoll över brottsplatsundersökning, analys av den åtalades telefonkommunikation och jämförelseanalyser av sopsäckar som upphittats utanför kyrkan med sopsäckar som funnits i den åtalades personbil.
Den åtalade själv nekar till alla anklagelser. Den beräknade tidsåtgången för förhandlingen är tre dagar.
Läs även: Stulen Mariastaty har hittat hem