Nyheter

Ökade spänningar kring Tempelberget

JERUSALEM. Spänningen ökar kring Tempelberget – och samtidigt ökar Jordaniens kung, den heliga platsens “väktare”, det palestinska inflytandet i styret av helgedomarna för att skapa enad front mot Israel.

Palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor har drabbat samman på Tempelberget i Jerusalem de senaste dagarna i nya våldsutbrott på den eldfängda heliga platsen – där den religiösa och politiska spänningen ständigt hänger i luften.

Konfrontationer

Mot bakgrund av de senaste årens konfrontationer på Tempelberget har Jordanien beslutat att öka antalet medlemmar i waqf, den muslimska myndighet som styr helgedomen, från elva till 18, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Bland de nya finns för första gången flera politiska och religiösa ledare med kopplingar till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas regim. Tidigare har alla styresmän i waqf varit lojala mot främst Jordanien. Enligt traditionen är Jordaniens kungafamilj ättlingar till profeten Muhammed i rakt nedstigande led och därför ”väktare” av de heliga muslimska platserna i Jerusalem.

Ledande palestinier

Jordaniens kung Abdullah II och hans regering har alltid sett till att Jordanientrogna personer styrt den dagliga verksamheten. Men nu släpper de in ledande palestinska politiker som Adnan al-Husseini och Hatem Abdel Kader samt religiösa ledare som Akrama Sabri och Mohammed Hussein.

Detta för att skapa en enad front mot vad man ser som israeliska försök att ändra ”status quo”, säger källor inom waqf till Haaretz. De syftar på den praxis som gällt sedan sexdagarskriget 1967, enligt vilken judar får besöka kullen där deras bibliska tempel en gång stod och där muslimska helgedomar i dag reser sig, men inte förrätta bön där.

Det finns ett växande politiskt tryck i Israel för att judisk bön ska tillåtas på platsen.

– Kungen har noterat hur status quo undergrävs och försöker stärka waqf. Han vill stärka det folkliga stödet för rådet, säger Ofer Salzberg, analytiker på tankesmedjan International Crisis Group, till tidningen.

25 gripna

Minst 25 palestinier har gripits de senaste dagarna efter sammanstötningar med israelisk polis. De försökte ta sig in i en avspärrad byggnad nära Gyllene porten på Tempelberget.

Israel stängde detta område 2003 med motiveringen att det administrerades av en grupp med anknytning till islamistgruppen Hamas.

Fler artiklar för dig