Det som började som en twitter-kommentar har nu utvecklat sig till diplomatiskt storbråk. Det var den 12 februari som svenska socialförsäkringsministern skrev ett inlägg på twitter. Där kommenterade hon lanseringen av ett sjupunkts-program som syftar till att öka barnafödandet i Ungern.
Premiärminister Viktor Orbán har uttryckt en önskan om att det ska födas fler ungerska barn, eftersom barnafödandet i landet har gått ned.
Bland de åtgärder som genom sjupunktsprogrammet ska öka barnafödandet i landet finns skattebefrielser för den som föder minst fyra barn, samt möjligheter att ta huslån utan att behöva betala ränta.
"Oacceptabel"
Dessa förslag "osar 30-tal", skrev Strandhäll på twitter. Viktor Orbán "skapar dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för", menade hon.
Reaktionen från ungerskt håll blev stark. Ungerska utrikesdepartementet kallade till sig svenske ambassadören i Budapest, och den ungerska familjeministern skrev ett protestbrev till Strandhäll, där hon särskilt markerar att hon tycker det är oacceptabelt att Strandhäll jämför Ungern med Nazityskland.
Utrikesminister Peter Szijjarto förklarade på en pressträff efter mötet på utrikesdepartementet att även han anser att Strandhälls tweet var "oacceptabel".
– Ungern spenderar pengar på familjer och Sverige spenderar pengar på migranter, sa han bland annat.
Under helgen trappades konflikten upp ytterligare, när ungerske vice premiärministern Zsolt Semjen i en talkshow i den regeringstrogna kanalen Echo-TV kommenterade händelsen. Han sa då att Annika Strandhäll var "en stackars sjuk varelse".
"Naturens ordning"
Vice premiärministern talade om en "naturens ordning" och sa att den som ifrågasätter denna "anpassning till naturens lag" är "sjuk".
Nu har svenska UD kallat upp Ungerns ambassadör, men UD:s presstjänst varken bekräftar eller dementerar huruvida mötet, som hölls på onsdagen, har med påhoppen på Strandhäll att göra. Svenska socialförsäkringsministern kommenterade angreppet i ungersk tv i en skriftlig kommentar till svenska tidningar. Hon skriver:
"Det finns stora skillnader mellan den svenska och ungerska familje-och jämtställdhetspolitiken, vilket jag visade på. Det är politiska skillnader, och det är viktigt att kunna föra en diskussion om politik utan att gå till personangrepp."
Flera utländska medier har skrivit om det ungersk-svenska bråket. Ryska Sputnik news kallar Strandhälls tweet "uppvigling", och skriver att Orbáns förslag "inte har landat väl i svensk press".
Kan få fler syskon
Även nyhetsbyrån AFP kommenterar bråket kortfattat. AFP har även intervjuat ungerska kvinnor om själva förslaget. Nora Koszeghy, en 24-årig lärare, säger att hon nu kan tänka sig att föda fler syskon åt sin flicka.
– Med tio miljoner forint (ungersk valuta, red:s anmärkning) kan jag och min partner äntligen köpa en egen lägenhet och flytta ut från mina föräldrars lägenhet, säger hon.
– Vi har planerat för ett syskon i juli. Men nu kanske hon kan få två eller till och med tre syskon, säger hon.
Andra är inte lika positiva. Vissa ungerska medier har publicerat bilder från filmatiseringen av Margaret Atwoods "The Handmaid´s Tale" i anslutning till artiklar om Orbáns förslag.
Minskar stadigt
Atwood beskriver ett framtida konservativt teokratiskt samhälle, där kvinnor under slavliknande förhållanden tvingas föda barn åt härskande män.
– Jag tänker inte föda några barn åt Viktor Orbán, gäer den 35-åriga finansjournalisten Sarolta Szekely till AFP.
Ungern har bland de lägsta födelsetalen i OECD-länderna, och befolkningen har minskat stadigt sedan 1981. Enligt färska siffror kan dagens siffra 9,7 miljoner ungrare sjunka till 6 miljoner år 2070 - om dagens utveckling fortsätter.
De låga födelsetalen är en av orsakerna till befolkningsminskningen, men bakom befolkningsminskningen finns också, påpekar en expert som nyhetsbyrån AFP citerar, det faktum att siffrorna gällande emigration från Ungern också är så pass höga. Över en halv miljon ungrare har lämnat landet sedan 2010.