Nyheter

Påven vill inte låta folk kyssa hans ring

En filmsnutt där påven Franciskus hindrar människor från att kyssa hans ring sprids som en löpeld på sociala medier.

Det var vid besöket i italienska Loreto den 25 mars som påven fångades på film – gång på gång undandragandes sin hand för att slippa bli kysst av en hel kö med människor.

Nunnor, präster och förväntansfulla församlingsmedlemmar stod på rad för att hälsa på Franciskus efter gudstjänsten. Och många av dem gjorde det de trodde att man skulle göra: böja sig fram och kyssa hans högvördighets ring.

Gammal sed

Men det var uppenbart att påven själv inte ville att de skulle göra det. Varje gång någon var på väg mot ringen drog han snabbt undan handen. Hela tiden med ett lätt roat och generat leende på läpparna.

Seden att kyssa påvens ring är månghundraårig och handlar om den upphöjelse som katolska kyrkans biskopar åtnjuter. Varje biskop (och påven är biskop av Rom) får vid installationen en ring som ska symbolisera hans överlåtelse till det stift han ska leda. Att kyssa biskopens ring har i århundraden varit ett sätt att visa respekt för biskopsämbetets makt och betydelse.

Handskakning i stället

I många länder är det fortfarande självklart för katoliker att på detta sätt visa en biskop sin vårdnad. Och många biskopar sträcker villigt fram sina händer för att låta ringen bli kysst. Men alla finner inte nöje i detta, och Franciskus är definitivt en av dem.

Under sin tid som biskop i Buenos Aires och påve i Rom har han konsekvent värjt sig mot allsköns privilegier och tecken på upphöjelse. Med honom i spetsen väljer allt fler katolska biskopar att bli hälsade på med en vanlig, jämställd, handskakning.

Läs också: ”Jag försöker leva som i Buenos Aires”

Fler artiklar för dig