Det har skett en kraftig ökning i antalet svenskar som vill ha ett samhälle byggt på kristna värderingar, enligt en färsk undersökning från Linnéuniversitetet.
Där kom det fram att 4 av 10 svenskar vill ha ett samhälle på kristen grund, vilket var en fördubbling mot hur människor svarade för fyra år sedan.
– Det är nog ett ställningstagande mot det man ser som främmande element. För vi kan ju inte se någon ökning i att fler går till kyrkan eller ber oftare, sa professor Magnus Hagevi då han berättade om undersökningen för Dagen.
Läs mer: Fler vill ha samhälle på kristna värderingar
Farlig utveckling
Nu kastar sig två kristna socialdemokrater från partiets sidoförbund Tro och solidaritet in i debatten. I en debattartikel i Aftonbladet varnar de för att begreppet "kristna värden" inte får tas över av vad de kallar "den nya högern".
Anna Ardin och Ingalill Dahlgren-Nyberg skriver att "vi ser en mycket farlig utveckling där definitionen på vad det innebär att vara ´kristen´ är på väg att tas över av ett alltmer främlingsfientligt språkbruk."
Deras budskap är att kristna måste bjuda motstånd så att inte politiska högerkrafter med främlingsfientlig agenda lägger beslag på kristendomen.
Själva beskriver de kristna värden med ord som medmänsklighet och solidaritet och exemplifierade med att ge stöd åt bland annat asylsökande konvertiter och hbtq-personer.
"Vår kristendom"
Debattartikeln från Anna Ardin och Ingalill Dahlgren-Nyberg backades raskt upp från ledande personer inom Tro och solidaritet, exempelvis förbundsordförande Ulf Bjereld.
"Nya högern får inte kapa vår kristendom", skriver han på Twitter, vilket också är en av rubrikerna som använts på debattartikeln.
"Er? Visste inte att ni hade reggat varumärket", svarar Johan Ingerö, policyansvarig på Kristdemokraterna.
Läs mer: Joakim Hagerius: Vad är kristna värderingar?
Kritiserar artikeln
KD-profilen satte snabbt tonen då artikeln om kristna värden började diskuteras i sociala medier.
"Bisarr artikel", löd Johan Ingerö omdöme.
"Kristendomen tillhör ingen, och definitivt inte något parti. Kristna är höger, vänster, mitten, opolitiska. De är för kärnkraft och emot. För välfärdsstat och emot. För invandring och emot"
Han avrundar sin kritik med Jesus-citatet att "Mitt rike är inte av denna världen".
Och fick snabbt själv bibliska mothugg från Tro och solidaritets Twitter-konto, exempelvis Jesus ord om att "Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig."
Beskylls för samma sak
I sociala medier blev det en hätsk debatt där vissa snarare ville påstå motsatsen till det ursprungliga budskapet, att det snarare är de socialdemokratiska debattörerna som vill kapa åt sig begreppet kristna värden.
"Det blir ihåligt när deras politiska uppfattning tar över deras tro", twittrade exempelvis moderaten Gunnar Hökmark som menade att det är farligt att försöka sig på konststycket att göra rätt politisk tolkning av kristendomen.
Tro och solidaritets svar, från förbundets Twitterkonto, var att deras uppgift snarare var att se till att inga icke-kristna lägger beslag på den kristna tron för att driva en agenda som är emot allt vad Jesus själv stod för.
“Det enda vi skriver i texten om kristendom är att den står för att älska sin nästa och stå upp för de utsatta”.