Nyheter

"Kyrkorna kan göra skillnad i kampen mot ebola"

Världshälsoorganisationen, WHO, har utlyst internationellt nödläge efter att ebola konstaterats i miljonstaden Goma i Kongo-Kinshasa. Nu följer biståndsorganisationen PMU utvecklingen noggrant för att kunna stödja sina lokala partners i kampen mot smittan.

1 av 2

I söndags bekräftade kongolesiska myndigheter att ebolan nått den folkrika staden Goma, som gränsar till Rwanda. Den smittade, som avled i början av veckan, var en pastor som hade rest med buss från den hårt eboladrabbade staden Butembo till Goma.

Läs även | "Panikartad" situation på Panzisjukhuset när ebolasmittan närmar sig

Internationellt nödläge

Nu råder stor oro för att smittan ska få spridning i landet och i regionen genom ett utbrott i Goma. Omkring två miljoner människor bor i staden och cirka 15 000 personer passerar dagligen gränsen till Rwanda genom Goma, rapporterar TT. Ett utbrott i Goma skulle därför kunna få förödande konsekvenser.

På onsdagskvällen utlyste WHO internationellt nödläge, vilket endast görs vid mycket allvarliga utbrott.

– Det är dags för världen att uppmärksamma och fördubbla våra ansträngningar, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Den svenska pingströrelsens biståndsorganisation PMU har nära samarbeten med lokala partner i Kongo-Kinshasa, och följer situationen noggrant för att kunna stödja kampen mot spridning av den dödliga smittan.

– Den kongolesiska pingströrelsen som vi samarbetar med är i färd med att inleda en informationskampanj om hur människor kan skydda sig så att smittospridning hindras, säger Ove Gustafsson, programchef på PMU, till Dagen.

Informationskampanjen får finansiellt stöd från PMU. På torsdagseftermiddagen väntade PMU på de sista detaljerna om hur informationsarbetet skulle bedrivas innan den kunde komma igång.

Läs mer | Konfliktområde försvårar försök att stoppa spridningen

Kyrkor kan spela viktig roll

Ove Gustafsson säger att de lokala kyrkorna kan komma att spela en mycket viktig roll i kampen mot smittospridning.

– Den finns starka traditioner där många människor samlas runt den döde, vilket innebär att smittan kan spridas fort. Men kyrkorna kan bidra till att påskynda begravningsceremonier och att kontakt med den döde undviks. Det var så kyrkorna bidrog till att spridningen av ebola kunde stoppas i Liberia för några år sedan.

Fler artiklar för dig