Många frikyrkopastorer slutar innan pension. Men är pastorn själv problemet? Eller finns andra förklaringar? Och varför blir pastorn uppsagd eller väljer själv att sluta?
Dan Rosendahl har funderat mycket på det. Han har arbetat i flera samfund, bland annat som baptistpastor, missionspastor, kårledare inom Svenska frälsningsarmén och konsulent i Svenska alliansmissionens ungdom.
– Mina egna erfarenheter har varit en drivkraft men som forskare har jag inte blandat in mina egna upplevelser. Jag vill låta pastorerna komma till tals, förklarar han.
”Syndabockssyndromet”
Han har landat i en slutsats där strålkastarljuset inte riktas enbart på enskilda pastorer, utan där även församlingarnas ansvar tydliggörs.
– ”Syndabockssyndromet” – att allt är pastorns fel – är att förenkla för mycket. Pastorer är symptombärare och jag ser det snarare som ett systemfel i frikyrkorna, säger Dan Rosendahl till Dagen.
Och den analysen leder till fler brännande frågeställningar.
– En majoritet av de pastorer som svarat på mina frågor uppger att de inte har någon tydlig arbetsbeskrivning. Följdfrågan blir varför och svaret är att många församlingar inte har klart för sig hur de blir relevanta i vår tid.
– Vad är vi för församling? Vad vill vi? Vart är vi på väg? Vad är syftet med församlingens existens? Det är exempel på frågor som många församlingar inte har svar på, menar Dan Rosendahl.
I intervjuerna fann jag fyra områden där pastorerna upplevde mest svårigheter.
Svaren på sådana frågor kan sammanfattas i en avsiktsförklaring där församlingen enas om vad man vill och hur man ska nå dit, säger han. Det dokumentet kan sedan ligga till grund för en arbetsbeskrivning.
– Då kan församlingen säga till pastorn: "Det här vill vi att du ska göra och för att nå dit bör vi röra oss i den här riktningen. Vill du vara den som leder oss i det arbetet?"
– Då finns något konkret att utgå från och pastorn vet vad som förväntas.
Läs mer: Linda Alexandersson: Andras missnöje får pastorerna att sluta
1 350 pastorer bjöds in ...
Avhandlingen, som Sändaren var först att rapportera om, har titeln Causes, Consequences and Cures of Role Stress Among Swedish Freechurch Pastors. Den är framlagd vid Trinity College of the Bible and Trinity Theological Seminary i Evansville, Indiana i USA.
– Det är en fristående kristen högskola och en av världens största teologiska skolor när det gäller distansundervisning, berättar Dan Rosendahl.
1 350 pastorer inbjöds att delta i en enkätundersökning. Alla är yrkesverksamma inom fem samfund: Pingströrelsen, Equmeniakyrkan, Evangeliska frikyrkan, Svenska alliansmissionen samt Frälsningsarmén.
... och 424 svarade
Och 424 pastorer fyllde i enkäten, ett bra statistiskt underlag enligt Dan Rosendahl. Sedan intervjuade han 19 av de 424 som svarat.
Enkäten resulterade i fyra problemområden som pastorerna identifierade: Brist på självförtroende och sviktande motivation, konflikter och rollsammanblandningar, för stor arbetsbörda samt tappad arbetsglädje och empatitrötthet. I den prioritetsordningen.
– I intervjuerna fann jag fyra områden där pastorerna upplevde mest svårigheter: Bristfällig arbetsbeskrivning, för många olika roller, för hög arbetsbelastning samt oförmåga att hantera konflikter.
– En av pastorerna sammanfattade sitt dilemma ungefär så här: "Efter ett tag började jag undra vad församlingen förväntade sig. Skulle jag prioritera att organisera fikagrupperna eller predika i gudstjänsterna?"
Dan Rosendahl återkommer till frågan om att vara relevant. Han konstaterar att samhället ständigt förändras och drar ännu en slutsats:
– Det innebär att varje församling hela tiden måste ställa sig frågan om den är relevant. Det är ett ständigt pågående arbete, en process som behöver fortgå så att vi inte tappar fokus. Evangeliet i sig är och förblir relevant.
– Förstår folk vad vi säger? Kommunicerar vi det kristna budskapet så att de som lever utanför kyrkan begriper? Det är grundfrågor vi kontinuerligt behöver ställa oss. Annars riskerar vi att inte vara relevanta i den tid som är.
Överlevnadsfråga för frikyrkor
Analysen låter svårsmält, men Dan Rosendahl menar att det främst handlar om val av infallsvinkel. Är glaset halvfullt eller halvtomt? Själv tvekar han inte:
– Förändring är nödvändig, det är en överlevnadsfråga för frikyrkorna. Samtidigt är jag hoppfull, det finns stora möjligheter i allt detta. Jag vill att min forskning ska bli till uppmuntran för församlingar och pastorer i Sverige.
Läs också: Joakim Hagerius: För många pastorer ger upp i förtid
---
Fakta: Dan Rosendahl
Ålder: 64 år.
Bor: Habo.
Aktuell: Skrivit doktorsavhandling om varför frikyrkopastorer slutar i förtid.
---
---
Fyra möjliga orsaker till att pastorer slutar, enligt ny doktorsavhandling.
1
Bristfällig arbetsbeskrivning.
2
För många olika roller.
3
För hög arbetsbelastning.
4
Oförmåga att reda ut konflikter.
---