Nyheter

Kristen barnmorska till Liberalerna: Jag är ingen vårdvägrare

Liberalerna vill ändra ordet samvetsfrihet till vårdvägran i lagstiftningen. "Okunnigt och historielöst", svarar barnmorskan Linda Steen som själv begärt samvetsfrihet i samband med aborter.

1 av 4

När samvetsfrihet debatteras har det främst handlat om kristna barnmorskor som inte vill medverka vid aborter, närmare bestämt rör det sig om de två konkreta fall. Både Ellinor Grimmark och Linda Steen har försökt att få jobba med samvetsfrihet och deras fall har fått stor uppmärksamhet. Efter att ha nekats jobb i Sverige efter en lång juridisk process jobbar nu båda som barnmorskor i Norge där deras önskan på samvetsfrihet uppfyllts.

Liberalerna markerar

Nu vill alltså Liberalerna markera ytterligare mot barnmorskor som skulle önska något liknande i Sverige. I ett utspel säger de att ordet samvetsfrihet bör byta namn till vårdvägran, något som bör skrivas in i hälso- och sjukvårdslagen.

– Vård ska man få efter behov, inte efter sjukvårdspersonalens önskemål, säger Lina Nordquist, ny sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, till SVT.

Läs också L: Kalla samvetsfrihet för ”vårdvägran”

”Okunnigt och historielöst”

Nu svarar Linda Steen, en av barnmorskorna som nekats att jobba med samvetsfrihet i Sverige.

– Det verkar bara okunnigt och historielöst. Rätten till samvetsfrihet är en grundläggande mänsklig rättighet kopplad till långt mer än abortverksamhet, och det tycker jag liberala politiker borde veta, säger hon till Dagen.

Bland annat brukar samvetsfrihet också nämnas i samband med aktiv dödshjälp, vapenvägran och även journalister kan hänvisa till denna rättighet för att neka ett uppdrag.

Känns det som att Liberalernas utspel är personligen riktat mot dig?

– Jag tar det inte personligt. Men ord och begrepp spelar alltid roll, säger Linda Steen och fortsätter.

– Jag är ingen vårdvägrare. Jag står upp för min egen och allas rätt till samvetsfrihet, att ingen ska tvingas agera utöver sin innersta djupa övertygelse, och att denna rättighet är nödvändig i, och kännetecknande för, en demokrati.

Fallet till Europadomstolen

Ruth Nordström är juridiskt ombud till Linda Steen och Ellinor Grimmark, de båda barnmorskorna som juridiskt drivit på för samvetsfrihet i Sverige. I ungefär två års tid har de väntat på besked från Europadomstolen för att se om fallen tas upp där.

– Vi räknar med att besked kommer vilken dag som helst, säger Ruth Nordström.

Skulle ordet vårdvägran kunna användas i Europadomstolen?

– Gör man det kommer domarna undrar varför man använder sig av ett ord som inte står i konventionen. Det som ska prövas är det som står i Europakonventionen om just samvetsfrihet. Att då hitta på ett eget begrepp, det är helt absurt.

Enligt Ruth Nordström handlar samvetsfrihet om mänskliga rättigheter och begreppet finns i flera konventioner som Sverige skrivit under och implementerat i lagstiftningen. 

– Samvetsfrihet står för en rättighet, den är inte utbytbar. Alternativet är att lämna konventionerna, det vill säga Europakonventionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Att välja bort vissa delar av dessa konventioner är inget alternativ.

Svek mot kvinnor

Ruth Nordström vill också vända på begreppet och undrar vilka det är som vägras vård i dagens Sverige.

– Den vård som många förvägras är en trygg och säker förlossningsvård, säger hon.

– Det är ett stort svek mot alla kvinnor som ska föda barn att vi skickar dessa kompetenta barnmorskor till Norge.

 

Läs mer Elisabeth Sandlund: Förbudspartiet Liberalerna förnekar sig inte

Fler artiklar för dig