Erik Helmerson, som också är aktiv katolik, konfronterade Daniel Alm med att den tysta kontemplationen är på frammarsch inom katolska kyrkan – och att den för honom har stått ganska mycket i motsats till pingströrelsens tal om andedop och tungotal.
– Hur kan man höra Guds röst om man själv babblar hela tiden? undrade Helmerson.
Daniel Alm svarade med glimten i ögat att pingstvännerna kanske borde vara lite tystare ibland, och att katolikerna kanske borde brista ut i mer av "voluminös lovprisning" i stället.
"Kom med ett sound"
Han lyfte fram att författaren PO Enquist sa att pingströrelsen "kom med ett sound" och att tungotalet i sina bästa stunder drar med människor som i en "arenakonsert med U2".
– Men med digitaliseringen kommer samtidigt en trötthet som gör att kontemplationen behövs. Så jag vill inte att tungotal och tystnad ska stå emot vartannat, sa Daniel Alm.
Karismatisk katolsk mässa
Erik Helmerson berättade att han mötte en vän i sin egen församling som "skruvade på sig" och sa att hon för en tid sedan hade talat i tungor vid karismatisk katolsk mässa.
De båda förde ett samtal utifrån Daniel Alms nya bok "Tungotal, tänkande, tjänande" (Libris) på Clarion Hotel i Stockholm på onsdagskvällen, och med såväl riksdagspolitiker som kyrkoledare bland åhörarna. Felicia Ferreira, Dagens chefredaktör och VD för Libris, introducerade dem.
Läs också Vad är tungotal? – Pastorn förklarar
Vill inte ha "tokkarismatik"
Erik Helmerson noterade också att Daniel Alm i sin bok skriver att han varken vill ha en "utslätad kristendom" eller en "tokkarismatik".
– Det där låter ganska mycket Dagens Nyheter, skämtade Helmerson. Å ena sida och å andra sidan, och så gäller det att sätta ner foten stenhårt i mitten.
Gärna dans i salongen
Daniel Alm kontrade med att hänvisa till pingstledaren Lewi Pethrus ord om att det gärna fick vara dans, fest och musik bland gästerna i passagerarfartygets salong, men däremot inte på kommandobryggan där kaptenen befann sig.
Alm betonade också att det sociala engagemanget behöver höra ihop med andedopet.
– Jag vill ha eld, vind och vatten så att någon annan får tak över huvudet. Det är kanske inte en slump att de två senaste fredspristagarna kommer från den här miljön, sa han.
Anden hjälper i svagheten
Daniel Alm berättade att han själv blev andedöpt som 15-åring – och lugnt och stilla talade i tungor. Nu vill han förmedla "pingstblicken" på såväl Bibeln, människan som skapelsen.
– Det här är något oerhört hoppingivande. Trots att jag ibland faller för frestelser och är svag kommer Anden och hjälper mig.
Han beskrev andedopet som rejält med "koffein i kaffet".
– Eller kanske som stark tobak, inflikade Erik Helmerson, som också han hoppades att kristna ska ta mer plats i samhällsdebatten framöver.
Handlar om att tjäna
Daniel Alm framhöll också att man aldrig blir "besatt" av den helige Ande, utan att människan blir "uppfylld" och alltid själv väljer. Han sa att andligt ledarskap i en kyrka aldrig handlar om ett "eget aktiebolag" eller att "bygga sitt eget varumärke", utan om att tjäna andra.