Nyheter

Sveriges kommuner och landsting byter namn till SKR – samma som Sveriges kristna råd

Sveriges kristna råd ser ut att få tuff konkurrens om sin förkortning då en tung politisk aktör också vill presentera sig under samma vinjett.

1 av 3

Är det kyrkorna eller kommunerna som uttalar sig? Det är bäddat för missförstånd då Sveriges kommuner och landsting (SKL) planerar att byta namn till Sveriges kommuner och regioner (SKR), det vill säga samma förkortning som också den ekumeniska plattformen Sveriges kristna råd använder sig av.

Etablerad förkortning

Den 27-28 november håller SKL sin kongress där namnbytet med största sannolikt blir av.

Känner ni till att SKR redan är en etablerad förkortning?

– Ja, det är klart. Den omvärldsbevakning gör vi när vi är i en sådan här process, säger Helene Lindstrand, presschef på SKL.

Hon säger att det även finns fler organisationer som använder sig av förkortningen SKR och att det är inte ovanligt att olika organisationer i Sverige delar på samma förkortning.

– Det har gått bra inom andra områden och det går nog bra här också.

Ser ni inte en risk med att kyrkornas agenda blandas ihop med eran?

– Vi ser inte en stor sammanblandningsrisk. Det är olika sammanhang vi rör oss i och vi tror att det kommer bli tydligt utifrån sammanhanget vem som är vem.

Helene Lindstrand tillägger att i nuläget är det SKL:s styrelse som rekommenderat namnbytet till den stundande kongressen, där sedan beslut kommer att klubbas. Först efter att det är avklarat kommer SKL kommunicera ut sitt nya namn.

– Då är det viktigt att ha respekt att andra organisationer delar vår förkortning.

 

Sveriges kristna råd: Vi får leva med det

Karin Wiborn är generalsekreterare på Sveriges kristna råd (SKR).

Vad säger du om att SKL snart blir SKR, precis som ni?

– Vi har inte patenterat förkortningen utan får väl leva med deras beslut, säger Karin Wiborn och tillägger skämtsamt.

– Vi får väl säga välkomna in i SKR-familjen.

I SKR-familjen i dag återfinns 26 medlemskyrkor samt tre kristna samfund med observatörsstatus. Tillsammans samlar Sveriges kristna råd 6,5 miljoner medlemmar från alla kyrkofamiljer.

Finns det inte en risk att kyrkornas agenda kommer att blandas ihop med kommunernas?

– Det kan hända. Vi ska fundera på hur vi använder namnet och förkortningen framöver, säger Karin Wiborn.

Hon säger att själv försöker hon använda hela namnet, Sveriges kristna råd, allt oftare. Några planer på att byta namn finns inte i nuläget men med SKL:s namnbyte finns all anledning att tänka över hur man presenterar sig.

 

Kan hamna i debatt

Karin Wiborn konstaterar att även om SKL och SKR ofta rör sig på olika arenor är det inte helt omöjligt att de i någon fråga kommer att stå på motsatt åsiktssida, kanske till och med debattera mot varandra.

– Då får vi ser hur roligt det känns att ha samma förkortning.

Alternativ på nytt namn

Om SKL:s namnbyte kommer att påverka Sveriges kristna råd återstår att se. Karin Wiborn har i alla fall en het kandidat till nytt namn ifall det skulle behövas. SKR använder redan i dag "kyrkorna tillsammans i tro och handling" för att beskriva sig själva och "Kyrkorna tillsammans" skulle kunna vara ett bra namn även på organisationen som helhet.

– Det namnet skulle visa att vi inte är en organisation vid sidan av kyrkorna, utan att vi verkligen är kyrkorna tillsammans, säger Karin Wiborn.

– Så om frågan om namnbyte kommer upp tycker jag att det är en bra kandidat, ett namn som även skulle fungera internationellt.

Läs också Vad är Sveriges kristna råd?

Fler artiklar för dig