När Sverige i början av 2010-talet fick en stor tillströmning av romska tiggare, hamnade Hjärta till hjärta snart i offentlighetens rampljus. Organisationen lyftes ofta fram som ett gott exempel på organisationer som hjälper på plats, bland annat av statsminister Stefan Löfven. Organisationen slog insamlingsrekord 2014 och skrev i sin årsredovisning att många företag, kyrkor och aktionsgrupper sökt samarbete vilket skapat helt nya förutsättningar för verksamheten.
Skakades av medieuppgifter
I maj 2016 skakades organisationen av ett tvådelat reportage i Sveriges radios granskande program Kaliber. Programmet riktade skarp kritik mot ett korgprojekt i Rumänien, där Hjärta till hjärta bland annat anklagades för att betala ut svarta löner. Trots att organisationen dementerade uppgifterna, syntes effekterna av granskningen i årsredovisningen kommande år. De rekordstora gåvointäkterna 2016 på över 9 miljoner minskade till drygt 6 miljoner 2017. Samtidigt drabbades organisationens ekonomi av bidragsförändringar för personer som arbetstränade i Hjärta till hjärtas second hand-butiker.
Stort omställningsarbete
Organisationen tvingades att genomgå ett stort omställningsarbete under 2017 och 2018. Bland annat fick personal i butikerna och på kontoret i Linköping gå, avtal omförhandlades och stödet till samarbetsorganisationer minskade.
– Allt hände under ett fåtal år och det var svårt att hantera omställningen, både vid den starka tillväxten och sedan när vi tvingades strama åt, säger direktor Mikael Joumé.
Hur allvarligt var det ekonomiska läget när det var som tuffast?
– Det var allvarligt. Det var hög tid att göra de åtgärder man gjorde. De skulle ha gjorts tidigare.
Hur har personalen i Sverige och mottagarorganisationerna tagit förändringarna?
– Det är klart att det skapar oro både i Sverige och hos partners. Det har varit en viss ovisshet kring hur trenden ska vändas.
När 2019 närmar sig sitt slut menar Mikael Joumé att det faktiskt har vänt, att organisationen tagit sig ur krisen.
– Vi hade en för stor kostym under 2017 och 2018. De åren var en prövning för organisationen och vi är väldigt glada över att vi nu ser en positiv utveckling.
Starkt kritisk till mediegranskning
Mikael Joumé tillträdde posten som direktor i augusti i år. Han var därför inte med när Kaliber granskade organisationen, men är ändå starkt kritiskt till reportagen.
– Det var ett onyanserat och osakligt mediadrev. Jag kan ifrågasätta Kalibers intention. Det minskade vårt förtroende och påverkade oss såklart ekonomiskt.
Hjärta till hjärta har tydligt märkt av hur medial uppmärksamhet kan påverka intäkterna, både till uppgång och fall. Mikael Joumé konstaterar att det är en verklighet som alla biståndsorganisationer måste förhålla sig till.
– Media kan ge oss fördelar när projekt uppmärksammas och samtidigt måste vi vara beredda på att bli granskade. Vi pratar med våra partners om transparens. Vi lever på människors förtroende.
Även om Hjärta till hjärta skakades av reportagen, tror Mikael Joumé att organisationens långa historia gett dem en stark grund att stå på.
– Vi har en grundlegitimitet och vi är på väg tillbaka till en plattform som är mer anpassad för oss. En sådan hajp som var för några år sedan, då vi var väldigt upplyfta, varar ofta under en begränsad period innan det återgår till normalläge.
Läs också Så mycket tar svenska hjälporganisationerna av hundralappen du skänker
---
Hjärta till hjärta
Började med att Sixten och Karin Widerstedt, tillsammans med vänner, skickade hjälppaket till Polen.
1991 bildades Hjärta till hjärta där Sixten Widerstedt arbetade som direktor i cirka 10 år.
I dag bedriver organisationen hjälpverksamhet i flera länder, framför allt i Östeuropa.
---