Två tavlor av konstnären Elisabeth Ohlson har hängts upp i S:t Pauli kyrka i Malmö, vilket skapat en livlig debatt. Först var det tavlan "Paradiset" som blev beskylld för att vara gnostisk, sedan ersattes den med tavlan "Nattvarden". Bägge tavlorna föreställer bibliska motiv fast i hbtq-tappning.
Kyrkrådet beslutar
I själva verket borde de aldrig ha hängts upp. Kyrkoherde Per Svensson har efter alla turer tagit reda på vilka regler som gäller när man vill göra förändringar i kyrkorummet.
– Det är kyrkorådet som beslutar, säger han till Dagen.
Så prästerna som hängde upp tavlan gjorde fel?
– Den information som de hade i S:t Pauli kyrka var att de trodde att de kunde sätta upp en tavla. Den informationen var bristfällig och har nu rättats.
Per Svensson säger att det som gäller är kyrkoordningen där det framkommer att om förändringar ska göras i ett kyrkorum så är det kyrkorådet som ska fatta beslut, det vill säga de kyrkopolitiker som röstats fram i kyrkovalet.
Starkt skydd
I fallet med de här tavlorna har inte kyrkorådet kopplats in.
– Det finns ett väldigt starkt skydd för kyrkor och kyrkorum, fortsätter Per Svensson.
Inte minst när det gäller k-märkta kyrkor. Då måste även Länsstyrelsen kopplas in.
– Nu var det några präster som ville ha en tavla och gick till sitt verksamhetsråd som sa ja. Sedan blev det komplicerat, säger Per Svensson, som i efterhand har fått hantera det som hänt och som bland annat tog beslutet att den första tavlan skulle plockas ner.
Tavlan "Nattvarden" som hänger i kyrkorummet just nu, och som tidigare var en del av den omtalade Ecce Homo-utställningen, är en kopia gjord på tyg.
Borde inte tavlan tas ner, utifrån det du säger?
– Jag har skrivit till dem i S:t Pauli att de måste gå via kyrkorådet angående detta. Det kan de inte besluta själva. Just där befinner vi oss nu.
Per Svensson uttrycker sig mycket försiktigt när det gäller prästernas ansvar för vad som hänt och vill inte kritisera dem på något sätt. Snarare vill han betona att det handlar om kyrkoordningen och att man som enskild präst inte har rätt att agera hur som helst.
Kan kyrkan framstå som alltför aktivistisk?
– Man kan säga så här, jag känner personligen att det är väldigt olyckligt att den viktiga frågan om hbtq-människors situation och människors lika värde hamnar i skymundan och det snarare blir någon form av paragrafrytteri. För det viktiga är att alla ska känna sig välkomna i kyrkan oavsett bakgrund och sexuell läggning. Men det hamnar i skymundan.
Läs också Det enda lutherska med hbtq-tavlan är att den visar på total förtappelse
"Måste följa kyrkans ordning"
– Sedan är det viktigt att det finns präster som brinner för vissa frågor, men det måste ske i vår kyrkas ordning. Som präst ingår man i ett sammanhang som man själv inte bestämmer helt över. Det går att vara engagerad och ändå följa kyrkans ordning.
I skrivande stund sitter tavlan "Nattvarden" uppsatt i S:t Pauli kyrka och vad som kommer att hända härnäst är oklart.
Konstnären Elisabeth Ohlson har meddelat att hon har för avsikt att tillverka en ny tavla med bibliskt motiv som hon vill skänka till kyrkan.
Dagen har varit i kontakt med en av de berörda prästerna, som inte vill uttala sig i nuläget.
Läs mer Kyrka tog ner hbtq-tavlan – ersatte med lika omdiskuterat hbtq-verk