General Hossein Salami, befälhavare för Irans revolutionsgarde, lovade på tisdagen att ”sätta eld” på platser som stöds av USA. Detta som hämnd för att USA dödade general Qassem Soleimani förra veckan.
– Död åt Israel! ropade folkmassan som lyssnade till Salami i Soleimanis hemstad Kerman där begravningen sker.
Redan tidigare har iranska ledare hotat att förvandla de israeliska storstäderna Tel Aviv och Haifa ”till damm” som vedergällning. En sådan attack skulle kunna ske från Libanon där den Iranstödda terroriststämplade milisen Hizbollah har mer än 100 000 raketer längs den långa gränsen mot Israel. Eller från Syrien där det finns stora proiranska styrkor.
Vill inte provocera
Israel håller låg profil för att inte provocera Iran. Militärer och säkerhetsexperter som deltog i ett israeliskt regeringsmöte försäkrade ministrarna att risken för en iransk attack är låg eftersom ”Israel inte var inblandat i likvideringen”, rapporterar israeliska medier. Enligt andra medierapporter skulle Israel ha informerats i förväg om det planerade tillslaget mot Soleimani.
– Det blir nog inga större konsekvenser för Israel, kanske några iranska raketer. Tror inte att Hizbollah kommer att agera. De gör det om den högste iranske ledaren Khamenei beordrar dem, annars inte, för de har inget intresse av att starta ett nytt storkrig, säger journalisten och författaren Yossi Melman, en av Israels ledande experter på underrättelse- och säkerhetsfrågor, till Dagen.
– Allt hänger på om Khamenei reagerar logiskt eller känslomässigt. Hittills har han agerat logiskt. Iranierna är rationella, de bryter inte mot spelreglerna.
– Om det blir större attacker mot Israel från Libanon eller Syrien kommer Israel att slå tillbaka massivt. Iranierna vet det och de vill inte destabilisera Syrien. Irans reaktioner beror på vilket strategiskt beslut Khameini fattar, säger han.
”Alltid rädda för reaktioner”
På kafégatan Dizengoff i Tel Aviv är människor inte särskilt oroade. De är sedan decennier vana vid att iranska ledare utslungar fruktansvärda hot mot Israel.
– Visst kan det få konsekvenser för regionen och Israel. På lång sikt, men inte omedelbart. Soleimani var ju en central figur, han ledde Irans krig, säger Ron Shub, 31, ingenjör, som sitter på Café Nola tillsammans med Ma’ayan Avni, 27, HR-specialist.
– Vi är alltid rädda för reaktioner från Iran. De är farligare än konflikter med våra grannländer. Men vi är vana vid hoten, säger han.
Restauranger och barer i Tel Aviv är oftast fullsatta också i tider av spänning. Även om raketer från Libanon i norr och Gaza i söder kan nå praktiskt taget hela landet, inte bara de utsatta gränsområdena
– Det är lättare för Iran att slå till mot Israel än mot USA. De har ju Hizbollah och alla raketerna i Libanon. Men man är ofta rädd för motreaktioner efter likvideringar och så blir det inget, rutinen fortsätter, säger Tair Eitan, 31, advokat, på Café Loveat.
– Tror inte att det hettar till i norr, det har varit rätt lugnt sedan Libanonkriget 2006. Iranierna vet att om de attackerar där så blir det krig. Jag känner ingen rädsla, hoppas jag inte har fel, säger hon.