Nyheter

Viktigt att unga i kyrkan får fortsätta hålla kontakten

Fortsätt träffas och håll kontakt – fysiskt eller digitalt. Det är de kristna ungdomsorganisationernas uppmaning till ledare som arbetar med tonåringar och ungdomar i coronakrisen. Nu går de kristna ungdomsrörelserna ihop för att skapa en gemensam digital plattform för att nå ut till fler unga och inspireras av varandra.

1 av 3

En del föräldrar har uttryckt oro över att deras tonåringar ska tappa tron och glida ifrån kyrkan på grund av inställda aktiviteter, läger och ungdomssamlingar. Dagen har pratat med tre av Sveriges kristna ungdomsorganisationer för att höra hur de ser på frågan.

– Ja vi har tänkt på det. Men vi uppmuntrar våra grupper att fortsätta träffas utefter rekommendationer. Det är viktigt för de ungas tro och psykiska hälsa, säger Johanna Bode, verksamhetsledare för Pingst Ung.

“Fortsätt under sommaren”

Under våren har de uppmuntrat ungdomspastorer att tipsa varandra hur man kan göra för att hålla fast i kontakten med sina ungdomar. Under sommaren behövs en fortsatt kontinuitet i arbetet. Särskilt eftersom många unga inte kommer ha sommarjobb eller andra sysselsättningar den här sommaren, menar Johanna Bode.

– Vi håller på att ta fram sommarandakter som ungdomsledare ska kunna ge över till ideella ledare för att de lättare ska kunna fortsätta hålla samlingar även under semestern.

Många ungdomsgrupper fortsätter att ses i mindre skala. Stora läger delas i stället upp i mindre enheter. Men man tappar de stora konferenserna och möten där många ungdomar vanligtvis tar avgörande steg i tro, säger Johanna Bode.

– Det behovet har vi svårt att möta även om vi försöker ställa om och göra mer digitalt. Men då får vi arbeta på andra sätt. Gud behöver inte stora möten för att beröra ungdomar.

Olika lokala lösningar

Inom Svenska kyrkans unga ser det väldigt olika ut i olika delar av landet. Där den lokala kyrkan har stängt har också ungdomarna gjort det. Men många ungdomsverksamheter har fortsatt precis som vanligt. Extra drabbade är dock konfirmationsgrupper och konfirmationsläger.

– Vi har pratat om digital närvaro och en del ställer om till webbworkshops och Instagramlivesändningar, säger Jakob Schwarz, förbundsordförande för Svenska kyrkans unga.

Läs mer Frida Park: Kyrkorna får inte tappa bort unga i coronatider

Känner ni oro inför hösten?

– Vi har en ganska stor omsättning av medlemmar. Vanligtvis kommer man in i kyrkans lokala verksamhet först genom konfirmationen. Tyvärr befarar vi att det nu kan bli en årskull som inte i samma grad kommer vara med i den lokala verksamheten. För många unga är det att få mötas fysiskt på samma plats det som gör att man stannar kvar, säger Jakob Schwarz, förbundsordförande för Svenska kyrkans unga.

Jacob Ämterlind är generalsekreterare för Svenska Alliansmissionens Ungdom (SAU). Han har inte upplevt att föräldrar är särskilt oroliga för sina barns tro. Däremot upplevs föräldrar mer oroliga över coronasmittan än vad ungdomarna är. Många håller därför tonåringarna hemma fast verksamheten fortsätter.

– Det är gudstjänsterna som har ställt in. Men många tonårs- och ungdomsträffar sker nu utomhus och det finns många bra initiativ för att göra verksamheterna säkrare under smittskyddssynpunkt, säger Jacob Ämterlind.

– Vi har betonat att det är ännu viktigare att man faktiskt fortsätter att träffas. Gymnasieelever som exempelvis inte går i skolan behöver de sociala aktiviteterna ännu mer. Vi har uppmuntrat våra grupper att även fortsätta terminen längre in på sommaren då man normalt skulle ha tagit en paus.

Gemensam digital satsning

Sveriges kristna ungdomsrörelser har nu gått ihop för att nylansera hemsidan Ungtro.com där unga från alla samfund kan ta del av webbworkshops, andakter, texter och annat material.

– Hemsidan ska bli en resursbank där alla ungdomsförbund kan skicka in sådant de gör. Den är inte nylanserad ännu, men det finns en del nytt material, säger Jacob Ämterlind.

– Sidan ska vara öppen och tillgänglig nu när man inte kan träffas som vanligt. Det ska inte krävas att man har en ledare med, tillägger Jakob Schwarz.

Läs mer Så har samfunden hjälpt församlingarna att ställa om

Fler artiklar för dig