Körsång beskrivs öka välbefinnandet – men nämns också som en risk när det kommer till spridningen av coronaviruset då många samlas i grupp och sjunger. I länder som Nederländerna, Tyskland och Sydkorea har större utbrott observerats i samband med körverksamhet och kyrkosammankomster.
I Sverige testade sju personer positivt efter en ekumenisk sammankonst med sång på Vrångö i Göteborgs södra skärgård den 24 maj.
Inga över 70 år
Sedan pandemin bröt ut har körer vidtagit åtgärder och många helt ställt in sin verksamhet i perioder, för att återuppta den under senvåren med hårda restriktioner.
– I slutänden är det upp till varje kör och körledare att ta beslut om man ska fortsätta verksamheten och hur man kan lösa det på ett smittsäkert sätt, säger Karin Eklundh, förbundsdirektör på Sveriges körförbund.
Personer över 70 år eller de som tillhör någon riskgrupp har helt fått avstå från fysiska möten, sångare har spridit ut sig med flera meters mellanrum, repetitioner som vanligtvis hölls i församlingssalen har flyttats till den rymligare kyrkan, repetitioner har genomförts stämvis och konserter helt ställts in eller genomförts utan publik och sänts på nätet.
– Körsång bygger på att vi sjunger tillsammans, men det här har varit lite som en respirator, säger Eklundh.
Blev själv sjuk i corona
Körtraditionen är stark i Sverige och uppskattningsvis 600 000 svenskar sjunger i allt från barnkörer, kyrkokörer, arbetsplatskörer till alla kan sjunga-körer. Pelle Olofson leder sex körer i Stockholmsområdet, bland annat i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten. Damkören har endast repeterat via videotjänsten Zoom och då har alla fått stänga av sin mikrofon och sjungit utan att höra andra.
– Det tråkiga är att det inte går att sjunga tillsammans, jag ser dem bara röra sig lite grann på skärmen. Rent tekniskt har det inte fungerat, säger Pelle Olofson.
Manskören han dirigerar flyttade repetitionerna utomhus i april och har sett till att stå långt isär. Det har låtit fint ibland men inte alltid varit så kul i regn och rusk. Alla sex av hans körer planerade att resa i Europa 2020 men samtliga resor har ställts in.
Pelle Olofson blev själv sjuk i corona och har nu bildat antikroppar. Han tror att det finns en sanning i att körverksamhet kan vara riskfyllt i dessa tider men anser samtidigt att det viktigaste är att man stannar hemma om man är sjuk och håller avstånd.
– I höst tror jag att alla mina körer kommer att repa normalt, även vuxenkören. Men de kommer att repa med två meters avstånd och det kommer att vara jättetydligt att om man uppvisar förkylningssymtom får man inte komma.
"Avgörande för många"
I Norge tillåts sång med högst 50 deltagare om de håller minst en meters avstånd åt sidorna och gärna har minst två meter fritt framåt till nästa sångare. Flera riktlinjer har tagits fram i dialog med myndigheterna. Sveriges körförbund hade önskat ha en liknande, tydlig dialog med svenska Folkhälsomyndigheten.
– Jag tror körsång helt seriöst är avgörande för många människor, för psykisk och fysisk hälsa. Det är en livshållning där människor både möts, får musicera och sjunga tillsammans, säger Karin Eklundh och beskriver sång som något som också är positivt för folkhälsan.
När hon får frågor från körer om hur de i höst ska organisera sin verksamhet hänvisar hon till Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Körerna vill agera ansvarsfullt och hon tror det dröjer innan sångare kan stå nära varandra och människor över 70 år kan delta.
– Det går hand i hand med pandemins utveckling, och jag tror att vi kommer få genomföra alla åtgärder om avstånd och hygien tills man får ett offentligt klartecken från myndigheterna eller det finns ett vaccin, säger Karin Eklundh.