Det sänder en signal, menar kritikerna, när ett unikt museum och tidigare katedral, trots omvärldens protester görs om till moské.
"I över åttio år har Hagia Sophia varit en viktig plats för såväl kristna som muslimer och dessutom en del av vårt världsarv. I och med detta markerar Turkiet ytterligare avstånd mot väst och fortsatt politisering av såväl religion som kulturhistoria", skriver Ebba Busch på sociala medier.
I händelsernas centrum står Hagia Sophia. Likt många andra majestätiska byggnadsverk vid medelhavet har byggnaden tjänat som kyrka en tid och moské under en annan. I helgen gick Hagia Sophia från att vara ett av världens mest välbesökta museer till att bli en av världens största moskéer. Beslutet om att låta Hagia Sophia besökas och beundras som museum revs under början av juli upp av Turkiets högsta domstol. Detta lämnade fritt fram för President Erdogan att ersätta byggnadens guider med imamer.
Läs mer Erdogans dubbla budskap efter moskébeskedet
Besvikelse från EU och USA
Företrädare för Europeiska unionen kallar beslutet beklagligt, USA:s utrikesdepartement uttrycker besvikelse och Rysslands biträdande chef för utrikesutskottet, Vladimir Dzhabarov, kallar beslutet rätt och slätt för ett misstag. Turkiets grannland, Grekland, ser det hela som ett avståndstagande från övriga världen.
"Dagens beslut, vilket är ett resultat av president Erdogans politiska vilja, är en öppen provokation mot den civiliserade världen", skriver Greklands kulturminister, Lisa Mendoni i ett uttalande.
Palestinska Hamas ser däremot anledning att fira.
"För alla muslimer är det nu ett stolt ögonblick när Hagia Sophia öppnar upp för bön", skriver de.
Ebba Busch kräver att regeringen framför sina invändningar mot beslutet.
"Jag förväntar mig att EU, inklusive Sveriges utrikesminister Ann Linde, reagerar skarpt mot president Erdogans övertramp"