Nyheter

Nu välkomnas folk tillbaka in i Södertörnkyrkan

Som pastor i Södertörnkyrkan i Huddinge har Monica Werner tvingats anpassa sig efter “vad som går genom rutan”. Men nu, äntligen, öppnar kyrkan upp sina gudstjänster efter fem månader med webbsändningar. Dagen var på plats.

1 av 9

– Hej. Du ska få en tidskod, 10.38.

Det är en ovanlig välkomsthälsning jag får då jag kliver in i Södertörnkyrkan i Huddinge, där jag prickas av med ankomsttid i stället för namn. Anledningen är dubbel, man vill hålla koll på att inte fler än 50 personer kommer in i lokalen, men man vill samtidigt låta folk komma in under anonymitet.

"Vi ställer inte in, vi ställer om", löd parollen i våras då kyrkor över hela landet stängde sina dörrar in till gudstjänstgemenskapen, för att i stället hälsa välkomna på nätet.

Nu råder en motsatt trend, trots att pandemin är långtifrån över är det dags att återerövra kyrkrummet. Södertörnkyrkan, som tillhör pingströrelsen, är bara en i mängden som gör den här resan just nu.

En timme gudstjänst ska det vara, eftersom det är anpassat till webbsändningarna.

Öppnar på prov

Man gör det lite i smyg. Utåt har församlingen inte annonserat att man är välkommen, den enda reklamen har skett via förra veckans webbsända gudstjänst. Därför har enbart 18 personer letat sig hit, förutom de medverkande och teknikerna.

– Just nu öppnar vi upp lite på prov, förklarar pastorn och föreståndare Monica Werner.

Hon säger att det kan låta enkelt att bara gå tillbaka till det gamla vanliga, men hon beskriver det ändå som en omställning som måste ske. Sedan mitten av mars har gudstjänsterna enbart sänts via webben och nya rutiner har redan arbetats in.

– När det är gudstjänst fokuserar har man tänkt på vad som går genom rutan, säger hon.

Det har inneburit att gudstjänsten klockas till en timme, Monica har själv dragit ned på hur länge hon predikar med uppskattningsvis tio minuter. Det har blivit mindre repetitiv lovsång och mer berättande sånger, allt anpassat för dem som följer gudstjänsten hemifrån.

Läs mer Elisabeth Sandlund: Öppna kyrkportar ger möjlighet till Gudsmöten

En högtidsstund

På plats i kyrksalen sitter två entusiastiska damer och väntar på att det hela ska dra igång.

– Det är högtidligt, säger Birgit Eriksson om återkomsten till kyrkan.

– Ja, vi har längtat efter att få komma hit, fyller Gun-Britt Algelin på med.

Båda sitter annars i coronakarantän, då de är 70-plussare, men här i kyrkan passar de på att sitta bredvid varandra då de ändå umgås vid sidan av. Men de ser till att hålla betryggande avstånd till resten av församlingen, som sitter utspridda i små kluster i kyrksalen.

Vad är det ni har saknat?

 

– Att få träffa alla vänner, säger Birgit.

– Att få prata, och kramas, svarar Gun-Britt, som konstaterar att det sista kanske får vänta ett tag till.

Båda har följt kyrkans webbsändningar men strålar nu av lycka av att äntligen få vara på plats under "veckans höjdpunkt", som de kallar det.

 

Börjar i tid

Gudstjänsten börjar prick klockan 11.00, det räknas i det tysta till och med ned, allt för att anpassa mötet till webbsändningen. Att få till något större tryck i de inledande gemensamma sångerna är en hopplös uppgift för lovsångsteamet på plats, trots att det är en intim kyrkolokal där man kommer nära inpå scenen.

Monica Werner predikar om en Gud som ser alla, och avslutar med uppmaningen att ge Jesus en chans att möta dig där du är, ett klassiskt frikyrkobudskap.

Gudstjänsten avslutas ganska abrupt, mitt i en sång slutar man spela eftersom webbsändningen ändå har avslutats. De närvarande uppmanas sedan att gå ut långsamt och gärna fortsätta umgås utomhus.

Många tittare

– Innan det här brukade vi samla omkring hundra personer till en gudstjänst, berättar Monica Werner.

Det är lätt att tro att det är dessa personer som sedan bänkat sig hemma för att följa kyrkans sändningar. Men sanningen är att de nått många fler, i snitt har omkring tusen personer klickat sig in och börjat titta på en gudstjänst.

– Det skulle vara roligt om det burit frukt, säger Monica Werner hoppfullt.

Hennes förhoppning är att åtminstone kunna välkomna någon ny in i gemenskapen, tack vare sändningarna.

Försiktigt i kyrkan

Fortfarande råder en försiktig stämning i kyrkan. En rad säkerhetsåtgärder har vidtagits och något kyrkkaffe har ännu inte börjat serveras. Mingel sker utan kramar och handslag, på behörigt avstånd.

Men trots att allt inte är helt som vanligt är glädjen över att vara på plats stor, efter fem månaders coronapaus.

Madeleine och Tomas Hansson, två av besökarna, berättar att det i längden blir lite tråkigt att bara följa med vad som händer via webben.

– Det här känns hemma, säger Madeleine med pondus efter gudstjänstens slut.

Läs mer Fler kyrkor öppnar upp efter vårens coronapaus

Fler artiklar för dig