Nyheter

Kyrkorna besvikna, men inte förvånade att 50-gränsen blir kvar

“Det var ganska väntat nu när smittspridningen är på väg uppåt igen”

På torsdagen kom beskedet från regeringen att maxgränsen på 50 personer inte höjs. En rundringning visar att kyrkorna var inställda på förlängda restriktioner.

Ulrika Nordström, kommunikationschef i Uppsala pastorat, säger att beskedet från regeringen självklart är en besvikelse. Samtidigt säger hon sig också ha förståelse för att regeringen nu väljer att hålla kvar vid restriktionerna på maximalt 50 personer när smittspridningen har börjat öka igen.

– Det var efter de tidigare signalerna om att gränsen eventuellt skulle höjas till 500 personer som det blev en viss förväntan. Men vi har inte utgått från att det skulle ske och har i stället planerat för att kunna sända gudstjänster via nätet.

I Uppsala domkyrkoförsamling finns den stora domkyrkan och nu stundar flera kristna högtider, däribland allhelgonahelgen, advent och jul, och det är viktigt för församlingen att alla som vill ska kunna följa detta via sina datorer eller mobiltelefoner.

– Domkyrkan är också den enda kyrkan i pastoratet där vi under coronapandemin har tvingats säga nej till människor för att maxgränsen på 50 personer har varit uppnådd, vi har då hänvisat till senare gudstjänst eller till Helga Trefaldighetskyrkan som ligger strax intill. I våra andra kyrkor i pastoratet har det varit en självsanerande effekt, folk har stannat hemma, valt andra gudstjänsttider än de traditionella och vid andra tillfällen har gudstjänsterna firats utomhus för att ytterligare minska risken för smittspridning.


“Mer motiverad och inspirerad än någonsin”

Efter regeringens besked berättar Rickard Backlund, campuspastor i Hillsong Göteborg, att församlingen fortsätter med så kallade micromöten där maximalt 50 personer kan delta. Hillsong i Sverige lägger stort fokus på webbsända gudstjänster och enligt Rickard Backlund har det med tanke på rådande omständigheter gett gott resultat.

– Men vi längtar så klart till den dag då vi kan samlas alla igen, det ska jag inte sticka under stol med. Personligen är jag mer motiverad och inspirerad än någonsin.

“Längtar tillbaka till det vanliga församlingslivet”

Mildred Färjsjö, kårledare i Templet i Stockholm, säger att det är tråkigt att maxgränsen på 50 personer ligger kvar.

– Vi längtar tillbaka till det vanliga församlingslivet. Men samtidigt hade vi hört att smittspridningen hade tagit fart igen så beskedet var ganska väntat.

Frälsningsarméns lokaler i centrala Stockholm har coronaanpassats på olika sätt, men många äldre som i normala fall åker tunnelbana eller buss till kåren måste ändå stanna hemma.

– Det tär på dem, säger Mildred Färjsjö.

Antalet gudstjänster dubbleras

Regeringens besked kom inte heller som någon större överraskning för Allianskyrkan i Jönköping.

– Det var ganska väntat nu när smittspridningen är på väg uppåt igen. Då vågar man inte ta besked att höja gränsen, säger föreståndaren Kenneth Petersson.

– Vi fortsätter att livestreama gudstjänster och från och med den 4 oktober kommer vi även att dubblera antalet gudstjänster som människor kan besöka.

Kenneth Petersson berättar att det diskuteras i församlingen om det ska krävas anmälan eller inte för att få vara med på plats.

– Hittills har vi kört med anmälan och just nu kommer vi inte att ändra på det, säger han.

Hade hoppats på ett annat besked

Korskyrkan i Karlstad tillhör Evangeliska frikyrkan. Föreståndaren Anders Nordström säger att de hade hoppats på ett annat besked från regeringen.

– Men vi var ganska införstådda med att det skulle bli så här och vi hade inte planerat för något annat.

Nu kommer de webbsända gudstjänsterna att fortsätta som tidigare under coronapandemin.

– Vi tar en vecka, eller två eller en månad i taget. Längre än så kan vi inte planera, säger han.

Fler artiklar för dig