Kommuner måste erbjuda mer, inte mindre, valfrihet inom barnomsorgen. Men för familjer som inte kan svenska gäller obligatorisk språkförskola från tre år, enligt nya förslag från Kristdemokraterna.
Mer valfrihet. Det är Kristdemokraternas inställning när det gäller barnomsorg, vilket också är en tydlig ideologisk skiljelinje mot flera andra partier.
Frågan är numera glödhet efter att en utredning föreslagit ett etableringsstopp för pedagogisk omsorg, en verksamhet som ofta kallas familjedaghem eller dagmamma.
Utredningen är ute på remiss och något lagförslag har ännu inte presenterats, men tanken bakom är att fler barn ska gå på förskola där det finns utbildade förskollärare.
Plikt i stället för stopp
Kristdemokraterna vänder sig nu mot detta och föreslår i stället reformer för ökad valfrihet inom barnomsorgen, där de i stället för ett etableringsstopp för den pedagogiska omsorgen i stället vill se en etableringsplikt.
– Vi vill att alla kommuner ska erbjuda familjedaghem, säger Andreas Carlson, ledamot i KD:s verkställande utskott, inför fredagens partifullmäktige där beslut ska tas om flera reformförslag i ett nytt utbildningspolitiskt program.
Vad Kristdemokraterna föreslår är en skärpning av lagstiftningen.
– Det är för att säkerställa att familjer får den valfrihet de har rätt till. Bedömer man att vårt barn har det bättre i ett familjedaghem, då ska det vara ett alternativ som finns utbyggt i hela landet. Det ska inte spela någon roll i vilken kommun man bor i, säger Andreas Carlson.
Mildra de pedagogiska kraven
Kristdemokraterna tycker också att de krav som finns på pedagogiskt innehåll i barnomsorgen ska mildras.
– Det barn behöver är kärlek och trygghet. För de riktigt små barnen är inte det pedagogiska innehållet det viktiga, utan det är att bli sedd, att få ett leende, en trygg famn att vila i. Därför vill vi förtydliga läroplanen, att trygghet är viktigare än det pedagogiska innehållet.
Samtidigt som KD föreslår ökade valmöjligheter när det kommer till barnomsorg så gäller det inte alla. För familjer med bristande kunskap i svenska ska valfriheten vara något begränsad, då partiet vill införa en obligatorisk språkförskola för barn över tre år.
Varför ska inte alla få ha samma valfrihet när det gäller barnomsorg?
– Det beror på de problem som vi har i Sverige och som ökat de senaste åren. Många barn växer upp helt utan kontakt med det svenska språket och den svenska kulturen. De hamnar sedan ohjälpligt efter i skolan under hela skolgången, säger Andreas Carlson.
Att införa en obligatorisk språkförskola ska ses som ett stöd för de familjerna, för att barnen inte ska halka efter.
Men det här krockar med era idéer om valfrihet?
– Jo, man kan konstatera att det finns en målkonflikt här, valfriheten kan leda till att många barn inte kommer in i vårt samhälle och det kan leda till att integrationen försämras. Det här ska därför ses som en möjlighet för dem.
Hur avgör man vilka som behöver språkförskola, ska vi ha språktest?
– Formerna för det måste så klart utredas närmare. Men det handlar om när man inte möter det svenska språket i hemmet.
Andreas Carlson säger att det här är viktigt för integrationen, men på sikt också en viktig förebyggande insats mot kriminalitet, då elever som inte klarar grundskolan har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
– Vårt förslag går ut på att man måste komma i kontakt med det svenska språket och att vi måste börja redan i barnomsorgen.
[ Läs mer: KD: Bryt ensamheten på äldreboenden med digitalt kommunikationslyft ]
---
Fakta: Utredningen som vill få bort “dagmammorna”
- I somras kom en statlig utredning som föreslog ett etableringsstopp för familjedaghem, tidigare ofta kallad för dagmammor.
- Utredare Linda Eskilsson (MP) menade att familjedaghem har spelat ut sin roll och flera exempel har lyfts fram där omsorgen fallerat.
- Utredningen är ute på remiss till och med den 26 oktober och efter det kan regeringen lägga fram lagförslag.
- KD vill se en helt motsatt politik och föreslår i stället en etableringsplikt för att säkra föräldrars valfrihet.
---