Nyheter

Polischef fick församlingens hyreslägenhet

Sten-Gunnar Hedin: Vi fick bo kvar så länge jag var Filadelfias föreståndare.

Filadelfiaförsamlingen i Stockholm tvingades lämna ifrån sig en hyreslägenhet i centrala Stockholm som man hade kontrakt på. I stället flyttade dåvarande länspolismästaren Carin Götblad in.

Dagens Nyheter avslöjar att flera höga polischefer fick hyresrätter i Stockholms innerstad via en stiftelse “för behövande poliser” som förvaltas av polismyndigheten. Detta samtidigt som de satt i stiftelsens styrelse – som delade ut lägenheterna.

En av dessa personer är Carin Götblad som då var länspolismästare i Stockholm och som enligt DN fick en lägenhet i den aktuella fastigheten vid årsskiftet 2005-06. Hon tog över en lägenhet som Filadelfiaförsamlingen i Stockholm hade kontrakt på, och som man använde som tjänstebostad för sina pastorer.

– Jag bodde där med min fru Ellen och två av våra barn och vi fick veta att vi måste flytta för att stiftelsens behov var större än församlingens, berättar Sten-Gunnar Hedin, som var pastor och föreståndare i Filadelfia i Stockholm mellan 1997 och 2006.

Kontrakt sedan 1930-talet

Han förklarar att församlingen haft kontrakt på lägenheten ända sedan i slutet av 1930-talet och att fastigheten vid den tidpunkten ägdes av den ingenjör som byggt den. När denne gick bort testamenterade han hela fastigheten till polismyndigheten.

– Under många år använde Filadelfia lägenheten till ett ålderdomshem som man drev i egen regi. Församlingen hade hyreskontrakt på ytterligare några lägenheter i samma fastighet. Men 1972 kom en äldrereform som innebar att församlingen inte kunde bedriva en sådan verksamhet där.

Samtliga lägenheter, utom en, sades upp. Den blev under de följande åren tjänstebostad för församlingens pastorer och där bodde Sten-Gunnar Hedin med sin familj när de fick beskedet att de inte skulle få bo kvar. Lägenheten var 161 kvadratmeter och hade sex kakelugnar.

– Det var en stor och fin lägenhet och vi trivdes jättebra. Dels var det ett utomordentligt läge nära Filadelfiakyrkan. Dels använde vi den för representation, vilket var väldigt praktiskt. Dessutom var den i gott skick, församlingen hade under alla år stått för reparationer, underhåll och sådana kostnader.

Kompromiss i högre instans

När polismyndigheten hörde av sig och ville säga upp hyreskontraktet försökte församlingen behålla lägenheten.

– Jag var inte med i förhandlingarna, men det blev en kompromiss i en högre instans som innebar att vi fick bo kvar så länge som jag hade kvar min tjänst som föreståndare i församlingen. Sedan skulle kontraktet sägas upp och polismyndigheten ta över, berättar Sten-Gunnar Hedin för Dagen.

Sten-Gunnar Hedin.

Vad tycker du om att det blev på det sättet?

– Att hitta ett lämpligt boende i Stockholm har aldrig varit lätt för den som kommer från en annan ort i landet. Därför var det en väldigt praktisk lösning att församlingen kunde erbjuda en tjänstebostad, som dessutom låg nära arbetsplatsen. Så ur den synvinkeln är det ledsamt och lite sorgligt, säger han.

– För vår del i familjen löste det sig. När jag slutade i Filadelfia flyttade vi till en lägenhet i Solna där vi trivdes mycket bra, förklarar Sten-Gunnar Hedin och berättar att han träffade Carin Götblad efter att hon flyttat in i lägenheten:

– Jag gratulerade henne till en fin lägenhet och skojade lite om att jag gärna hade bott kvar. Hon förklarade att initiativet inte var hennes eget, utan att det var stiftelsens styrelse som ville att hon skulle bo där. Kanske hade det med säkerhetsfrågor att göra, jag vet inte men det är en gissning från min sida.

Visste du att hon då också var ordförande i stiftelsens styrelse?

– Nej, det fick jag veta först nu när DN tog upp frågan och hörde av sig för en intervju. Vi har personligen inte lidit av detta, men för församlingen hade det nog varit bättre att behålla lägenheten.



Fler artiklar för dig