Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar är själv ateist. Samtidigt vill hon göra upp med bilden av att Vänsterpartiet är emot religion.
När Dagen träffar henne inne i riksdagen berättar hon om kontakterna hon haft med kyrkan och om hennes pappas ovanliga religiösa bakgrund.
– Det är mysigare här, säger Nooshi Dadgostar och börjar lotsa runt i riksdagens bibliotek i jakt på en lugn vrå.
Vi hittar till slut ett rum med utsikt över Västerlånggatan i Gamla stan, ett turiststråk som numera ligger nästintill öde. Det är Nooshi Dadgostar som ställer den första frågan.
– Vilka är ni?
Först efter en kort genomgång av den kristna dagspressen vänder vi på perspektivet och Vänsterpartiets nya partiledare får berätta mer om vem hon är och vad hon vill.
Nooshi Dadgostars föräldrar flydde Iran
När berättelsen om Nooshi Dadgostar beskrivs brukar det ofta börja på en flyktingförläggning i skånska Perstorp, där hon föddes år 1985. Hennes föräldrar kom till Sverige som flyktingar från Iran, i efterdyningarna av den islamska revolutionen som 1979 förde ayatolla Khomeini till makten.
– Mina föräldrar var politiska flyktingar och det blev ett väldigt hårt tryck efter revolutionen, med alla utrensningar, säger Nooshi Dadgostar.
Hon beskriver sina föräldrar som vänsteraktivister, vilket alltså var orsaken till att de tvingades fly.
[ Extraval kan komma att krocka med kyrkovalet ]
Nooshi Dadgostars pappa är från bahái-samfundet
Nooshi Dadgostar berättar att ingen av hennes föräldrar varit religiöst aktiva.
– Men min pappas släkt tillhör en religiös minoritet, bahaismen, berättar hon.
Bahái är en religion som grundades i Iran på 1800-talet och som på senare år spridit sig över världen på grund av att många tvingats på flykt.
– Som barn var pappa en praktiserande bahái, men det är han inte längre. Min mammas familj var inte alls religiös, utan vänster.
Aldrig medlem i ett trossamfund
Nooshi Dadgostar har själv aldrig varit med i ett trossamfund och säger att hon har ett materialistiskt synsätt på livet. I Iran, menar hon, används exempelvis religionen som ett sätt att få makt.
– Där handlar det om makthungriga män.
Visst har hon fått med sig en hel del i bagaget från sina föräldrar. Men Nooshi Dadgostar har aldrig satt sin fot i Iran, hon kan en del persiska, men svarar alltid tillbaka på svenska. Även om hon har sina historiska rötter i ett muslimskt land har hon inget personligt samröre med islam.
Så hur vill du själv definiera din livsåskådning?
– Jag är väl ateist då. Men det är väl dumt att säga till Dagen, säger hon och skrattar.
Vilka religiösa högtider firar du?
– Alla de kristna. Jul och påsk, säger Nooshi Dadgostar, som sedan tvekar om midsommar har något med religion att göra.
– Sedan har vi det persiska nyåret, men det är väl mer en kulturell högtid.
[ Frida Park: Bortglömda politikerlöften kan ge ny spelplan efter misstroendeomröstning ]
Men ramadan, den muslimska fastemånaden, har hon aldrig uppmärksammat på något sätt.
Trots att Nooshi Dadgostar själv är ateist säger hon att religionsfrihet är något hon värderar högt. Hon vill att det också blir tydligt när det kommer till politiken, inte minst i hennes eget parti med rötterna i den ateistiskt präglade kommunismen.
– Jag gillar inte bilden av vänstern som antireligiös, säger hon.
Nooshi Dadgostars politiska vision
Under intervjun med Nooshi Dadgostar uppträder hon på två olika sätt. När hon får frågor om sin familj och religiösa hemvist låter hon familjär och vi kan skratta ihop. Mamma och pappa blir efter ett tag morsan och farsan i berättelsen om hennes bakgrund.
Men när ämnet är politik låter det annorlunda. Här märks det att hon är van att ta för sig retoriskt och hon är mer rak på sak.
Hon berättar att alla just nu vill veta vad hon ska göra med Vänsterpartiet, då hon precis tagit över efter Jonas Sjöstedt.
– Vad är projektet?, sammanfattar Nooshi Dadgostar alla frågor hon får.
Och vad svarar du?
– Att vi ska bli ett ännu bredare och större parti och att vi ska ta ett större utrymme i svensk politik, säger Nooshi Dadgostar.
Framför allt vill hon att Vänsterpartiet ska ta för sig ute på den politiska vänsterkanten då Socialdemokraterna vandrat iväg högerut, inte minst när det gäller samarbetspartners.
Nooshi Dadgostar tror på politiken
När V-ledaren lägger ut visionen om ett mer jämlikt och bättre samhälle handlar det om att våga tro på att politiken kan förändra. För som enskild individ är du begränsad.
– Det är svårt att som enskild person påverka konjunkturen, säger hon.
– Det som saknas i dag är något slags hoppfullhet, en tro på att politiken kan lösa samhällsproblemen. Man har sagt till människor att det är ditt eget fel att du har det som du har. Om du är arbetslös, då är det för att du inte sprungit tillräckligt fort.
Här måste politiken kliva in och visa att det går att ge svar på människors vardagsproblem.
[ Jonas Sjöstedt hjälper hemlösa via kristen organisation ]
Ser du religiösa aktörer som en bromskloss eller medhjälpare i sammanhanget?
– Jag ser att trossamfunden har en viktig roll att spela i civilsamhället, där de är med och skapar samhörighet och gemenskap.
Har du som politiker stött på kyrkor i ditt arbete?
– Det gjorde jag redan 2005 vid påskuppropet, säger Nooshi Dadgostar och hänvisar till det kyrkliga uppropet för en generösare migrationspolitik.
– Då hade vi ett gott samarbete med bland annat Svenska kyrkan.
Nyligen påminde Facebook henne även om ett möte hon tidigare haft med ärkebiskop Antje Jackelén.
Hon berättar också om en resa hon var med om till Jerusalem, i regi av Svenska kyrkan, som gav henne möjlighet att prata med olika sidor i den infekterade konflikten mellan israeler och palestinier.
– Det fick mig att tänka till att det ofta är politiker som slåss, medan människorna på marknaden kunde prata om “mina judiska vänner”.
[ Vänsterpartiet: Prioritera bistånd över försvaret ]
Fem snabba frågor om religion och politik till Nooshi Dadgostar:
Fråga 1: Ska vi förbjuda omskärelse av pojkar?
– Jag tycker att det är en svår fråga, men vi som parti har landat i att vi är emot omskärelse av pojkar. Jag ser de religiösa aspekterna som finns, men när vi väger det mot barnrättsskälen så väger de tyngre. Det här är något även jag själv står bakom, även om jag tycker att frågan är svår.
Fråga 2: Ska staten betala ut bidrag till trossamfund som inte viger homosexuella par?
– Oj, jag är för oinsatt i frågan och vet inte om vi har lagt något förslag på det. Däremot så tycker jag att vi behöver snacka om det.
Fråga 3: Ska konfessionella friskolor förbjudas?
– Vi tycker det. Men vi är emot hela marknadsskolan då vi värdesätter att vi har en väldigt sammanhållen skola.
– Jag vill leva i ett samhälle där vi möts med olika religiös bakgrund. Det skulle vara synd om religionen blev en segregationsfaktor i redan unga år. Men det förutsätter att det går att vara religiös i den kommunala skolan så att kristna inte blir hänvisade till andra skolor. Det måste få finnas en öppen gemenskap.
Fråga 4: Är det okej med böneutrop i Sverige?
– Vi har ju religionsfrihet. Vi hade den här frågan uppe i fullmäktige i Botkyrka kommun när jag satt där. Det är väldigt praktiska regler vi har att göra med, som om det bryter mot bullerreglerna. Om allt klaffar och man följer reglerna har jag inget emot böneutrop, det är en del av samhällets myller.
Fråga 5: Kan du acceptera någon form av slöjförbud?
– Jag tror att det är svårt att ha statliga regler för kläder. Det skulle vara svårt att upprätthålla. Däremot ska barn få uttrycka sig och leka fritt. Om det finns missförhållanden måste socialtjänsten ingripa fortare, oavsett vad du bär för klädsel.
---
Fakta: Nooshi Dadgostar
- Den 31 oktober tog Nooshi Dadgostar över som partiledare för Vänsterpartiet.
- Hon ersatte då Jonas Sjöstedt, som numera lämnat Sverige för att bo i Vietnam.
- Nooshi Dadgostar är född 1985 då föräldrarna bodde på ett flyktingboende i skånska Perstorp.
- Hon är uppvuxen i Norrköping och Göteborg, men bor sedan en tid tillbaka i Stockholm tillsammans med sin sambo och sitt barn.
- Som politiker har hon varit vice ordförande i Ung Vänster samt kommunpolitiker i Botkyrka, innan hon kom in i riksdagen 2014.
---