Innan pandemin hade få församlingar sänt gudstjänster digitalt. Nu är situationen den omvända. Det visar en ny studie om hur Svenska kyrkan ställt om under coronapandemin.
Svenska kyrkans forskningsenhet har skickat ut två enkäter, dels under försommaren och dels under tidig höst 2020. Enkäterna har besvarats av 252 respektive 290 kyrkoherdar runt om i landet.
Svaren visar bland annat att den stora digitala omställningen har skett inom gudstjänstlivet.
Kommit utanför kyrkväggen
Innan pandemin bröt ut hade var tionde församling någon gång haft en digital gudstjänst eller andakt. I juni var motsvarande siffra åtta av tio, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg.
– Kyrkan handlar ju mycket om att gå över gränser, och en av de viktigaste gränserna är att komma utanför kyrkväggen. Och det har vi verkligen gjort under den här tiden, säger prästen Anders-Petter Sjödin i Partille.
Först och främst ställde kyrkorna om för att ge ett alternativ till de som brukar gå i kyrkan. Men de digitala gudstjänsterna har också nått nya grupper.
Nått fler unga?
Kyrkans tidning rapporterar att åtta av tio kyrkoherdar uppger att de nått fler och nya personer genom de digitala gudstjänsterna.
Vilka dessa är ger inte studien något svar på, men Sara Fransson som är en av de tre forskare som gjort studien, säger att det skulle kunna vara den yngre generationen som lockats av kyrkans digitala gudstjänster.
– Vi vet sedan tidigare forskning att allt färre i yngre generationer deltar i lokala gudstjänster, trots att intresset för religion är stort, säger hon.
Ett annat resultat som framkommer i studien är att församlingar i städer har haft fler digitala gudstjänster än församlingar på landsbygden.
Inget fika efter gudstjänsten
Och kanske har kyrkornas digitala närvaro kommit för att stanna. Ungefär 70 procent av kyrkoherdarna vill fortsätta med det digitala i någon form även efter pandemin.
Den digitala omställningen gäller dock inte den övriga verksamheten i Svenska kyrkan. Språkkaféer, själavård, bibelstudiegrupper, söndagsskolor, syföreningar och fika efter gudstjänster har till stor del ställts in.
– Det kan kanske handla om att sådana mötesplatser kräver en annan typ av plattform än Facebook och Youtube, säger Sara Fransson.