Det är brist på organister i Svenska kyrkan. För att råda bot på det lanserar kyrkan en nationell plan.
Sverige är, enligt Svenska kyrkan, ett av världens mest orgeltäta länder per capita. 3 400 orglar utgör ett unikt kulturarv, som förvaltas av landets 2 000 kyrkomusiker.
Dålig återväxt
Men inom de närmaste åren väntas stora pensionsavgångar. Och återväxten? Den är det sämre med. För att inte musiklivet i Svenska kyrkan ska hotas, behöver 700 organister och kantorer rekryteras till 2030.
[ Unik orgel finns i Jonsered ]
Minskat intresse
Samtidigt har intresset för att utbilda sig till kyrkomusiker minskat de senaste åren. För att säkra orgelns överlevnad lanserar kyrkan därför en aktionsplan som de kallar “Organister i framkant”. Syftet är att väcka intresse för det yrke som gudstjänsten inte klarar sig utan. Tre åtgärder ska vända utvecklingen:
- Alla nioåringar ska bjudas in till orgelupplevelser.
- Varje kyrkomusiker ska undervisa i snitt en orgelelev.
- Varje församling ska bjuda in till orgelaktiviteter för att demonstrera instrumentets möjligheter.
[ Alf Svensson: Orgeln – något att vara stolt över ]
Bygga egen orgel
Ett sätt att skapa intresse för orgelspelandet hos barn är att låta barn själva bygga en orgel och sedan spela på den – en så kallad DO-orgel. Konceptet kommer ursprungligen från Nederländerna. 2 000 barn i Västsverige har redan fått bekanta sig med DO-orgeln.
Sova med Bach
Ett annat sätt som kyrkor utomlands prövat är att konceptet “Go Bach to sleep”, där deltagarna får lägga sig med en filt i kyrkbänkarna och slumra till toner av kompositören Bach. Det kan bli aktuellt även i Sverige.
– Vi vet att det finns ett stort intresse och fascination för orgeln, men också en stor respekt och kanske en osäkerhet inför att instrumentet finns i ett så tydligt kyrkligt sammanhang, säger projektledaren Marit Torkelson i ett pressmeddelande.
– Med Organister i framkant bjuder vi in till att lära känna orgeln på nya sätt och vi lyfter kyrkomusiker som ett framtidsyrke.
---
Fakta: Kyrkomusiker
- En kyrkomusiker arbetar som organist eller kantor. Kyrkomusikern ordnar musikgudstjänster och konserter i kyrkan, medverkar i gudstjänster och engagerar solister, andra musiker och sångare.
- Organisten har en treårig högskoleutbildning samt ett års pastoral utbildning i Svenska kyrkans regi. Kantorn har vanligtvis gått en tvåårig folkhögskoleutbildning samt Svenska kyrkans grundkurs.
- Medellönen för en kyrkomusiker är 37 000 kronor.
- Källa: Den fackliga centralorganisationen Saco
---