Nyheter

Ann Linde (S) kallade folkmord på kristna för “massövergrepp”

Sveriges utrikesminister får kraftfull kritik hur hon formulerade sig efter USA:s erkännande av det armeniska folkmordet/Seyfo.

I helgen kom beskedet att USA erkänner det armeniska folkmordet, även kallat Seyfo. Omkring 1,5 miljoner kristna, från olika minoritetsgrupper, dödades med start 1915 och några år framåt.

USA:s erkännande skapade inte bara starka reaktioner ute i världen, där Turkiet vägrar att erkänna att ett folkmord begicks. Även i Sverige var tongångarna höga, mycket på grund av utrikesminister Ann Linde (S).

Kallade det massövergrepp

När hon på Twitter vill lyfta fram minnesdagen valde hon att använda ordet “massövergrepp” i stället för folkmord. Kritiken vällde snart fram och snart användes ord som ynkligt och ryggradslöst för att recensera ministerns uttalande.

Kritiken kom såväl från den politiska högern som den politiska vänstern. Även bland socialdemokratiska sympatisörer var det många som reagerade på utrikesministerns ordval. I Sverige bor det också många från de kristna grupperna som utsattes för folkmordet och omdömena därifrån är inte nådiga.

“Jag blir rasande och bestört över att utrikesministern inte vågar använda rätt ord”, twittrade Rakel Chukri som sedan skrev en ilsken artikel i Sydsvenskan om att det inte var ett massövergrepp utan ett folkmord som hennes far- och morföräldrar mirakulöst överlevde.

“Det är beklagligt att Ann Linde och regeringen förminskar 1900-talets folkmord mot assyrier och andra minoriteter”, replikerade Assyriska riksförbundet på Twitter.

Det armeniska kyrkans ledare Catholicos Garegin II.

Politik om Förintelsen

Flera debattörer pekade på att Sveriges regering nyligen ville göra det förbjudet att förneka Förintelsen, samtidigt som samma regering alltså inte kan erkänna det Armeniska folkmordet/Seyfo. Riksdagen gjorde visserligen ett erkännande år 2010, vilket dock inte följts upp av regeringen, något som både S och M-ledda regeringar bär sitt ansvar för.

“Varför respekterar inte regeringen riksdagens beslut att erkänna folkmordet?” undrar nu Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar som svar till Ann Linde.

Hon får eldunderstöd från Håkan Svenneling, som är utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

“Beklagligt att utrikesministern inte klarar av att kalla Seyfo för ett Folkmord.”

Lika arga var rösterna på den politiska högerkanten.

“De korsfäste kristna kvinnor för att de var just kristna”, twittrar den frispråkige moderaten Hanif Bali då han lägger ut en fruktansvärd bild på korsfästa kvinnor som vittnar om det som hände 1915.

“Om detta ej är folkmord - då är inget folkmord”.

Fruktansvärda massakrer

Ann Linde har själv inte kastat sig in i den hastigt uppkomna debatten, men har lämnat en kommentar till TT:

“Jag noterar president Bidens erkännande av massövergreppen mot den armeniska folkgruppen och andra minoriteter år 1915 som ett folkmord. Det råder ingen tvekan om att det begicks fruktansvärda massakrer mot den armeniska folkgruppen och andra minoriteter i det sönderfallande Osmanska riket under tiden för det första världskriget”, skriver hon till TT.

---

Fakta: Folkmordet på kristna 1915

  • Mitt under första världskriget, då det ottomanska riket faller sönder, rensas stora områden på den kristna befolkningen.
  • Ur detta bildas sedan Turkiet, ett land som konsekvent förnekat att ett folkmord skett.
  • Många länder har dock gjort erkännanden, vilket skapat en del diplomatiska konflikter.
  • De som drabbades av folkmordet var armenier, kaldéer, syrianer, assyrier och pontiska greker.
  • De olika etniska grupperna använder olika namn för folkmordet, Seyfo respektive det Armeniska folkmordet.

---

Fler artiklar för dig