Nyheter

Sorgen ligger kvar över S:t Petrus kyrka

Restriktionerna har gjort det svårt för församlingen att bearbeta dödsfallen

S:t Petrus syrisk-ortodoxa kyrka i Stockholm drabbades hårt av dödsfall i pandemins början. Ett år senare vilar sorgen fortfarande över församlingen.
– Jag tror inte att vi har kunnat bearbeta detta tillräckligt, säger Rabi Yousef.

När coronaviruset spred sig över världen förra året stod det snabbt klart att S:t Petrus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallonbergen i Stockholm hade drabbats mycket hårt. Tidigt avled ett tiotal församlingsmedlemmar av viruset och många fler smittades.

När styrelsesekreteraren Rabi Yousef ser tillbaka på året som har gått sedan dess beskriver han det som en mycket jobbig tid.

– Det har varit en oerhört tuff period, säger han.

Kan inte ta farväl

Trots att kyrkan har omkring 2 000 medlemmar finns det en nära gemenskap. Det innebär att dödsfallen kom nära även för den som inte drabbades personligen.

– Det är en tight församling, där de flesta känner varandra. Om inte personligen så är man bekant eller känner anhöriga. Men vilken församling känner inte sorg i dag? säger han.

Särskilt jobbigt har det varit för anhöriga att inte kunna ta farväl av de som avlidit, säger Rabi Yousef.

– Det är en så stor grej att inte kunna ha de här minnesstunderna i kyrkan för personer som har gått bort. Det är svårt att förklara i ord hur viktigt det är för familjen och hur det brukar vara i vanliga fall, säger han.

“Har inte förstått vidden”

Det har inneburit att sorgeprocessen för hela församlingen inte har kunnat ha sin gång. Besökare har inte tillåtits i kyrkan under det senaste halvåret – och även om gudstjänsterna sänds på sociala medier är det svårt att få samma naturliga kontakt som vid gudstjänsterna.

– Frågan är om vi har kunnat bearbeta detta tillräckligt. Jag tror inte det, säger Rabi Yousef.

– Jag tror inte att någon av oss har förstått vidden av hur den här pandemin egentligen har slagit. Det kommer att bli påtagligt när kyrkorna öppnar igen och vi ser vilka som inte är på plats längre, vilka vi har förlorat, säger han.

Påskfirandet begränsas

Just nu pågår påskveckan i den ortodoxa kyrkan. Även den påverkas förstås av restriktionerna som inte tillåter fler än åtta personer på gudstjänster.

– Påsken är tiden när vi vanligtvis har som störst antal besökare i kyrkan under hela året och nu har vi bara funktionärer som får närvara, säger han.

– Vi har flera hundra som tittar varje gång vi sänder direkt och det återkommande temat är att våra medlemmar vill att vi ska öppna. Men vi säger till dem att det inte ligger i våra händer.

Känner hopp

Samtidigt finns det tecken på en bättre framtid. Med fler vaccinationer och varmare väder på ingång hoppas Rabi Yousef att kyrkan ska kunna återgå till det normala – även om det aldrig blir sig riktigt likt igen.

– Det finns en förhoppning om att vi går mot ljusare tider, säger han.

---

S:t Petrus syrisk-ortodoxa kyrka

  • Ligger i Hallonbergen i Sundbybergs kommun och tillhör Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien (ett av de två syrisk-ortodoxa stiften i Sverige).
  • Syrisk-ortodoxa kyrkan är det största ortodoxa samfundet i Sverige, med runt 50 000 medlemmar.
  • Den ortodoxa kyrkan firar påskdagen den 2 maj i år.

---

Fler artiklar för dig