Nyheter

Kristna ledare: Stoppa våldsspiralen i Colombia

Flera kyrkor och organisationer går samman i öppet brev till presidenten

Sedan slutet av april har Colombia skakats av protester som polisen har bemött med krafttag. Nu skriver kyrkliga ledare ett öppet brev till presidenten Iván Duque, där de vädjar om ett slut på våldet.
“Vi ber för att du kommer att avvisa kraven på mer våld och hårdare behandling av aktivister”, skriver bland annat ledare för Kyrkornas världsråd och Lutherska världssamfundet.

För tre veckor sedan bröt stora protester ut i Colombia med tiotusentals demonstranter som gick ut på gatorna över landet och visade sitt missnöje. Den utlösande faktorn var en skattereform, föreslagen av presidenten, Iván Duque Márquez som skulle sänka beloppsgränsen för skattefri inkomst.

Förslaget drogs snabbt tillbaka av Duque – men protesterna fortsatte. Många av dem var fredliga, men det förekom också vandalism i flera städer.

Vill bryta våldsspiralen

Det fick den colombianska regeringen att ta till krafttag mot demonstrationerna. Totalt har 42 personer dött under protesterna, varav en polisman. Antalet skadade uppgår till 1700 personer, enligt officiella siffror, men den verkliga siffran tros vara betydligt högre, skriver Church Times.

Nu har flera kristna ledare enats i en uppmaning till president Duque att avsluta våldet. Representanter från tio olika kyrkor, samfund och organisationer, däribland Kyrkornas världsråd, Lutherska världsförbundet och Metodistiska världsrådet, har skrivit under ett öppet brev till den colombianske presidenten.

“Vi hoppas att du som ledare för regeringen kommer att påminna de colombianska myndigheterna om deras främsta ansvar, vilket är att skydda det colombianska folket”, skriver de i brevet.

“Vi ber för att du kommer att avvisa kraven på mer våld och hårdare behandling av aktivister”.

Uttalanden från flera håll

Kyrkoledarna fortsätter med att beskriva situationen som komplex, men vädjar till president Duque att “lyssna till människors röster med empati och utan att hemfalla till våld”.

Sedan tidigare har flera organisationer och länder, däribland FN, EU, Storbritannien och USA, gått ut med officiella uttalanden som uppmanar regeringen att respektera mänskliga rättigheter i samband med protesterna.

---

Fakta: Protesterna i Colombia

  • Protesterna inleddes 28 april 2021 när förslaget på en ny skattereform blev offentligt. Presidenten Iván Duque, som har styrt landet sedan 2018, var den främsta måltavlan.
  • Redan första veckan dog flera personer i samband med protesterna och ytterligare många hade skadats.
  • Protesterna är nu inne på sin fjärde vecka.

---

Fler artiklar för dig