Den liberale profilen och tidigare riksdagsledamoten Carl B Hamilton har gått med i Svenska kyrkan igen. Via en debattartikel i Altinget förklarar han att det beror på två saker.
“Läs gärna! Sprid gärna!”, skriver Carl B Hamilton på sociala medier. Det han vill att folk ska läsa och sprida är att han gått med i Svenska kyrkan igen, vilket han offentliggör via en debattartikel i Altinget.
Han är en välkänd liberal röst i samhällsdebatten och var under sin tid som riksdagsledamot ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna. När Carl B Hamilton nu berättar att han gått med i Svenska kyrkan uppger han två skäl. För det första handlar det om att han allt mer börjat uppskatta kyrkans verksamhet, framför allt de sociala insatserna.
“Inte minst i mer eller mindre akuta situationer, till exempel för människor i kris. Dessa insatser är värda ökat stöd”, skriver Carl B Hamilton i sin artikel.
Medlemsavgiften som följer med beskriver han som en försäkringspremie med tanke på vad kyrkan gör vid olyckor och katastrofer.
“Jag hoppas att jag aldrig ska behöva utnyttja försäkringen men den dag olyckan är framme är jag nog glad att jag tecknade den i alla fall”, formulerar han sig.
[ Borgerligt alternativ: Vi vill se Svenska kyrkan växa i antal och relevans ]
Vill rösta i kyrkovalet
Det andra skälet han anger till sitt återinträde i Svenska kyrkan är att han i det kommande kyrkovalet vill vara med och rösta bort nationalistiska och främlingsfientliga krafter.
“Tanken på att Sverigedemokraterna, eller ännu värre partiet Alternativ för Sverige, skulle lyckas i sina ambitioner att etablera sig som partier med inflytande i, och över, Svenska kyrkans verksamhet är för mig avskyvärd.”
[ Nationalistiskt parti får ställa upp i kyrkovalet - trots allt ]
Får beröm och kritik
Vilken nomineringsgrupp han tänker rösta på i kyrkovalet framkommer inte i debattartikeln. Men Olov Lindquist, ordförande i FiSK (Fria liberaler i Svenska kyrkan), passar på att göra reklam för sin nomineringsgrupp då han svarar Carl B Hamilton på Facebook.
Andra inom kyrkan väljer att tacka och välkomna honom tillbaka, exempelvis blivande prästen Birgitta Ed, tillika fru till moderatledaren Ulf Kristersson.
Men vissa kritiska röster finns också. Som SvD:s ledarskribent Maria Ludwigsson som undrar om han bara söker sig till kyrkan av partipolitiska skäl och för välgörenhet, men samtidigt glömt bort den andliga biten.
---
Fakta: Kyrkovalet 2021
- Den 19 september är det kyrkoval.
- Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och är 16 år får vara med och rösta.
- Valet sker till tre nivåer, kyrkomötet, stiftsfullmäktige och den lokala församlingen.
---