En 47-årig man döms till 18 års fängelse för mord på Lena Wesström, tidigare pastor inom Equmeniakyrkan.
Efter att domen fallit hittades mördaren själv död.
Lena Wesström försvann från sitt hem i Örebro natten mellan 14 och 15 maj 2018 och polisen misstänkte tidigt att hon blivit kidnappad.
En och samma huvudmisstänkt
Några dagar senare hittades hon ihjälslagen bakom ett bullerplank vid motorvägen i närheten av sitt radhus. Genom hela utredningen har en och samma person, en 47-årig man, varit huvudmisstänkt.
De två hade tidigare haft en stormig kärleksrelation, och Lena Wesström hade även polisanmält mannen för ofredande. Under mordkvällen hade Lena Wesström kontakt med 47-åringen och bjöd in honom på fika hos sig. Han åtalades för mord i tingsrätten, men friades där i brist på bevisning.
[ Lena Wesström-fallet uppe i hovrätten ]
Inget mordvapen
Bland annat därför att mordvapnet aldrig hittats, och därför att de dna-spår från mannen som fanns på kvinnans ring ansågs kunna ha kommit dit vid ett tidigare tillfälle.
Men Göta hovrätt gör en annan bedömning. Blod på gärningsmannens tvättmaskin, blodspår på hans skor och dna-fynd på Lena Wesström är några av de spår som hovrätten beskriver som mycket besvärande för 47-åringen. Dessutom saknar 47-åring övertygande alibi för tiden för mordet.
I domen står att det vid en samlad bedömning av all bevisning är ställt utom rimligt tvivel att 47-åringen ensam gjort sig skyldig till den åtalade gärningen.
– Något vi lagt större vikt vid, och tyckt att det är mer avgörande än tingsrättens bedömning, det är gärningsmannens kunskaper om inloggningsuppgifter till hennes olika konton och telefoner, säger domaren Christer Ganelind till P4 Örebro.
Med detta syftar han på att gärningsmannen stängt av platsdelningen på Lena Wesströms mobiltelefon på väg från brottsplatsen, eller i efterhand raderat informationen från hennes Google-konto.
Är lättad
För Sören Carlsvärd, pastor i Equmeniakyrkan som stöttat familjen och förrättade Lena Wesströms begravning, är kom beskedet som en lättnad. Lena Wesström var ordinerad pastor inom Equmeniakyrkan och jobbade några år i en församling i Örebro.
– Man har levt i en ovisshet men känt att indicierna som funnits har varit så graverande att man inte bara kan runda dem. Jag har delat oron med familjen och levt i deras vånda inför den här absurda situationen, sa han innan beskedet om gärningsmannens död blivit känt.
– Även om sorgen och saknaden alltid kommer finnas där så är jag tacksam för att det blev ett sådant här avslut. Tacksam, men absolut inte glad. Det är så sorgligt alltihop, säger han.
Efterlyst
Mannen har hela tiden nekat till alla anklagelser och har varit frisläppt sedan förra året.
Efter att domen meddelats vid 11-tiden skulle 47-åringen ha inställt sig hos Kriminalvården, men så skedde inte. En kort tid senare hittades han död, och polisen kan inte utesluta att brott har begåtts, enligt P4 Örebro.
En man har gripits på plats, skäligen misstänkt för mord på 47-åringen.
[ Detta har hänt: Mordet på Lena Wesström ]
---
Fakta: Lena Wesström-fallet
- Beskrivs som den största polisutredningen i Örebropolisens historia, enligt P4 Örebro.
- Förundersökningen är på omkring 14 000 sidor.
- En och samma 47-åring har varit huvudmisstänkt under hela tiden.
- Utöver fängelsedomen på 18 år ska mannen också betala skadestånd till familjen.
---