Nyheter

Tysk ärkebiskop beredd att avgå

Reinhard Marx efterlyser reformer inom Katolska kyrkan i Tyskland efter alla avslöjanden om sexuella övergrepp

En av Katolska kyrkans mest inflytelserika kardinaler, tysken Reinhard Marx, erbjuder sig att avgå.
Han anför kyrkans misslyckande med att förhindra fortsatta sexuella övergrepp som anledningen till sitt drastiska steg.

I ett brev till påven Franciskus skriver Reinhard Marx, som är ärkebiskop i München och Freising, att han är villig att avgå på grund av “kyrkans katastrofala agerande” när det gäller prästers sexuella övergrepp.

Sköter kyrkans finanser

Reinhard Marx är en av Franciskus närmaste medarbetare och ingår i den grupp kardinaler som ger råd till påven. Han leder även Vatikanens ekonomigrupp som övervakar kyrkans finanser.

Från 2014 till 2020 var han dessutom ordförande i den tyska biskopskonferensen.

Marx skriver i brevet att de avslöjanden som gjorts de senaste åren visar på “en mängd personliga misslyckanden” men också på “ett institutionellt och systematiskt fiasko”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Rapporter om övergrepp

Hösten 2018 presenterades en rapport om sexuella övergrepp inom Katolska kyrkan i Tyskland. Enligt den utsattes drygt 3 500 barn och ungdomar för övergrepp mellan 1946 och 2014. Fler än hälften av offren var 13 år eller yngre.

Och i år kom en annan rapport om hur ärkestiftet i Köln, som är det största katolska stiftet i Tyskland med 1,9 miljoner medlemmar, hanterat frågan.

Reinhard Marx personligen är inte misstänkt för några oegentligheter men han anser att alla i kyrkans ledning är medansvariga. Senare i sommar väntas en rapport om vad som skett hans eget ärkestift München och Freising.

“Mitt intryck är att vi kommit till vägs ände”, skriver Marx i sitt brev och uttrycker en förhoppning om “ett uppvaknande för kyrkan”, inte bara i Tyskland utan i hela världen, som blir “en vändpunkt”.

Kritik från konservativa

Vatikanen har inte kommenterat brevets innehåll, men några konservativa katolska företrädare menar i skadeglada ordalag att det snarare är kardinal Marx “synodala väg” som är stendöd, inte kyrkan själv.

“Katolska kyrkan har verkligen nått vägs ände, om man med detta menar den liberala väg framåt som leds av kardinal Marx”, skriver kolumnisten Rod Dreher i The American Conservative.

Dreher tillägger: “Han gör rätt i att avgå. Låt någon som kan erbjuda ett verkligt ledarskap som bygger på sanning, ta över.”

“Gjort ett bra jobb”

Men Thomas Sternberg, ledare för Tyska katolikernas centralkommitté, ZdK, som representerar alla de stora katolska organisationerna i landet, håller inte med om att Marx bör lämna sin post:

– Det är fel person som lämnar. Det Reinhard Marx har gjort för ekumeniken, för “den synodala vägen” och hur han hanterat avslöjanden om sexuella övergrepp, är ett bra och viktigt jobb, anser Sternberg.

Reinhard Marx agerande sätter fingret på den trovärdighetskris som hela den katolska kyrkan befinner sig i där många avslöjanden kommit de senaste åren om präster som begått sexuella övergrepp.

Reformer och förnyelse

Marx efterlyser reformer och förnyelse och har engagerat sig i den process i Katolska kyrkan i Tyskland som kallas “den synodala vägen”. Det är ett stort projekt där konservativa och liberala företrädare diskuterar allt ifrån kyrkans makt till sexualmoral.

Han är kritisk till de krafter inom kyrkan som han menar inte vill ta till sig sanningen om sitt medansvar och därmed “ställer sig avvisande gentemot varje samtal om reform och förnyelse i samband med övergreppskrisen”.

Och han ser en fara att frågan om sexuella övergrepp enbart kommer att tas itu med på ett administrativt sätt, vilket inte är tillräckligt för att lösa de problem som kyrkan har. Men i det längre perspektivet är han ändå lite optimistisk:

– Jag är övertygad om att det kommer en ny tid för kristenheten. Men det kan bara ske om kyrkan förnyar sig själv och lär av sina misstag, sa han under den presskonferens där han berättade varför han är beredd att avgå.

Påven har meddelat att kardinal Marx fram till beslutet kan fortsätta att utföra sin tjänst som ärkebiskop.

Fler artiklar för dig