Kultur

Präst på scen i Melodifestivalen med låten ”Hallaballoo”

Komminister Pascal Bjerrehus körar till Danne Stråhed i bidrag nummer fem

Till vardags är han komminister i Simrishamns församling. Men lördag kväll kliver han upp på scenen i Avicci Arena i Globen. Där ska det bli “Hallabaloo” med artisten Danne Stråhed, som han spelat med i 22 år.
– Det handlar om glädje, säger han till Dagen.

Pascal Bjerrehus har precis kommit ut från gymmet i Stockholm, där han laddar upp inför den första deltävlingen i Melodifestivalen på lördagskvällen, när Dagen når honom.

Han svarar på tjänstenumret från Svenska kyrkan i Simrishamn, men har varit i huvudstaden sedan i tisdags för att repetera ihop med “Danne och Dynamo” som artisten och bandet kallar sig.

– Jag har levt i Mellobubblan med repetitioner, smink och väntan i några dagar nu – mycket för kamerornas skull. Själva musiken är inspelad i förväg, men lördag kväll står vi förstås på scenen och finns i greenroom, säger Pascal Bjerrehus.

Danne & Dynamo. Danne Stråhed medverkar i första deltävlingen av Melodifestivalen 2022 med låten Hallabaloo.

Körsångare och basist

Artisten är malmöfödde Danne Stråhed, dansbandsmusiker och låtskrivare, som genom åren har haft flera låtar på svensktoppen. Prästen Pascal Bjerrehus är basist och körsångare i bandet. De båda har spelat ihop i drygt två decennier, med ett litet uppehåll.

I snart sju år har Pascal Bjerrehus varit präst i Simrishamns församling på Österlen. Även där blir det mycket musik, berättar han. Komministern tar gärna gitarren från predikstolen och sjunger med både äldre och yngre.

– Jag använder musiken i kyrkan, absolut! Det blir både populärmusik och Dannes musik – inte bara psalmer. Det går hem, skrattar han.

Hur känns det då att få vara med i Melodifestivalen?

– Fantastiskt! Jag har varit med på Allsång på skansen, Bingo-Lotto och Café Norrköping, men inte i Melodifestivalen. Så nu kan jag bocka av det också.

Och vad tror du om vinstchanserna?

– Det ‘r klart jag hoppas. Vi måste slå tre bidrag för att gå vidare. Men man vet ju aldrig. Hoppet är ändå det sista som överger, säger Pascal Bjerrehus.

Uppdatering: Danne Stråhed och hans band, med prästen Pascal Bjerrehus, gick vidare till semifinal i lördagskvällens första deltävling i Melodifestivalen.

---

Fakta: Hallabaloo med Danne Stråhed

  • På brittisk engelska betyder slangordet loo “toalett”, och Sverige har tre gånger skickat en låttitel med den ändelsen vidare till Eurovision: “Waterloo” (19749, “Diggi-Loo diggi-ley” (19849 samt “Boogaloo” (1987), uppger SVT.
  • Slangordet hallabaloo betyder ungefär “hålligång”.

---

Fler artiklar för dig