Nyheter

Präst utförde tusentals ogiltiga dop - sa fel pronomen

Katolska kyrkans besked är att prästens samtliga dop under årtionden underkänns

En katolsk präst har under årtionden gjort ett grammatiskt misstag när han utförde dop. Nu har de ogiltigförklarats och den ansvarige prästen avslutar sin tjänst för att ägna sitt liv åt att reparera sitt misstag.

Tusentals dop har blivit underkända av Katolska kyrkan efter att det kommit fram att prästen Andres Arango använde fel pronomen i samband med dop. I stället för att säga “jag” döper dig har han konsekvent använt ordet ”vi”, något som alltså är felaktigt.

I Katolska kyrkan är dopet ett sakrament och när prästen säger “jag döper dig” innebär det att Jesus själv är den som döper, även om det sker via en präst. Att använda ordet vi blir då felaktigt eftersom församlingen som kollektiv inte kan döpa någon.

Underkända dop

Misstaget anses så pass allvarligt att kyrkan nu underkänner prästens samtliga dop. Andres Arango har varit verksam som präst i flera årtionden, både i Brasilien och USA, men det är stiften i San Diego och Phoenix i USA som reagerat. I ett brev förklarar biskop Thomas Olmsted att prästens dop inte är giltiga och ber å kyrkans vägnar om ursäkt, rapporterar Independent.

Från kyrkans sida anklagar man inte prästen för att avsiktligt ha utfört ogiltiga dop, men misstaget har begåtts och nu måste kyrkan göra vad den kan för att reparera det hela.

Sagt upp sig

Andres Arango själv har valt att lämna in sin avskedsansökan efter det som har hänt.

“Det är betungande att få veta att jag har utfört ogiltiga dop under hela min tid som präst”, skriver han i ett brev.

Han berättar att han nu ska ägna sitt liv till att åtgärda sitt misstag och ska söka upp så många feldöpta personer som möjligt för att informera dem om detta samt ge dem möjlighet till ett riktigt dop.

“Jag vill ärligt be om ursäkt för de besvär jag orsakat och ber uppriktigt om förbön, förlåtelse och förståelse”, skriver Andres Arango i sitt brev.

Hans arbete att hitta personerna som han döpt på ett felaktigt sätt kommer att ske i samarbete med Katolska kyrkan.

---

Fakta: Dop

  • Dopet är en av de viktigaste handlingarna i kristendomen, baserat på Jesus handlingar och ord i Bibeln.
  • De historiska kyrkorna praktiserar barndop, medan nyare protestantiska rörelser förespråkar vuxendop som sker på individens egen begäran.

---

Fler artiklar för dig