Nyheter

Ukrainare om krisen: Många är jättenervösa

Stor oro efter att Putin förklarat utbrytarregioner som självständiga territorier

– Många är stressade och hoppas att det inte blir krig, säger Alexander Anafinagenov, som kommer från utbrytarregionen Donetsk.
– Vi hade hoppats på fler reaktioner från omvärlden, säger pingstledaren Yuriy Kulakevych i huvudstaden Kiev.

Sent på måndagskvällen kom beskedet från Ryssland: Putin förklarade utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som självständiga territorier. Ryska “fredsbevarande styrkor” har redan beordrats in i området.

– Jag har kontakt med kristna i området. De är jättestressade, de vet inte vad som händer. De ber om fred, säger Alexander Anafinagenov.

Kommer från Donetsk

Han kommer själv från en av de utbrytarrepubliker som nu blivit förklarade självständiga av Putin, Donetsk, och var tidigare pastor i New Life Church där. Efter en kristen konferens här i Sverige hoppade han av och sökte asyl i Sverige. I dag bor han med sin familj i Uppsala. Han har regelbunden kontakt med hemlandet och har också besökt Kiev sedan han lämnade, men inte sin tidigare hemort.

– Ekonomin är hårt ansträngd i Donetsk, folk har det inte bra. Allting är jättedyrt, säger han.

– Många flyttar till Ryssland, till Polen eller till Ukraina.

“Hade väntat ett tydligt svar”

Yuriy Kulakevych är internationell sekreterare för den ukrainska pingstunionen, och tog upp situationen i landet vid söndagens gudstjänst.

– Vi hade väntat oss ett mer beslutsamt och tydligare svar från det internationella samfundet i går kväll, säger han på telefon från Kiev på tisdagen.

Han uttrycker att det finns en besvikelse över det ständigt upprepade “vi kommer att införa sanktioner mot Ryssland om något händer” – ord som sedan aldrig leder till handling.

– Vill vi ha sanktioner? Ja.

Är människor rädda?

– Vi var rädda för åtta år sedan. Nu har vi på sätt och vis vant oss vid ett fortsatt hot från rysk sida. Samtidigt pågår livet som vanligt, människor är vana vid kriget.

Yuriy Kulakevych säger att 60 % av befolkningen i dag är för att landet ska ansluta sig till Nato och till EU. Han beklagar att ledarna för EU under senare år har “blivit svagare och räddare”. Putins agerande är, säger han, fyllt av maktanspråk.

– Putin förstår detta med makt och auktoritet. Alla dessa möten och allt fjäskande för honom – det göder bara Putins ego.

De kristna i Ukraina förbereder sig nu för alla eventualiteter, säger han.

Är kristna generellt beredda att försvara landet med våld?

– Jag har inte mött en enda kristen som inte är beredd på det: att försvara sitt land och sin familj. Sammanhållningen är stark i landet. Men vi ber för fred.

Kyrkor och kristna organisationer har sedan en tid tillbaka särskilda böne- och fastedagar, berättar han. Ofta handlar det om ekumeniska träffar där människor från olika samfund samlas.

– Vi ser bönemötena som ett sätt att möta en oviss framtid, säger han.

Kyrkorna rustar för bistånd

Samtidigt rustar kyrkorna för att kunna bistå vid en eventuell upptrappning av konflikten.

– Kyrkor står beredda att öppna sina dörrar och hjälpa till med evakuering, sängplatser, förnödenheter.

Han säger att stödet från kristna i omvärlden betyder mycket.

– Vi hörde att en kyrka i Sverige hade bönemöten tre gånger om dagen för Ukraina. Det är rörande att höra om det. Och vi har också fått materiellt stöd, bland annat hjälp med att skaffa ny värmepump till en kyrka. Vi är glada över både era böner och över hjälp med förnödenheter.

Förbereder sig människor i Ukraina på krig?

– Det beror på hur nära frontlinjerna du bor. Det har kommit information från myndigheterna om informationsvägar, hur eventuell evakuering ska ske, råd om matförråd, vatten, medicin och så vidare. Men just nu handlar det mesta om en mental stress som man behöver bemöta, säger Yuriy Kulakevych.

“Kan vara stabiliserande”

Alexander Anafinagenov säger att våld och oro har präglat utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk ända sedan 2014. Kanske, säger han, kan det ryska beslutet – om inte läget förvärras och det blir ett krig – möjligen också ha en stabiliserande effekt.

– För människor som bor där kan det kanske innebära att de kan leva sina liv lite mer fredligt, med mer stabilitet. Tidigare har det varit skjutningar varje dag.

“Vi ber för försoning”

Kommer då Putin att starta ett krig? Både Alexander Anafinagenov och Yuriy Kulakevych menar att det är svårt att förutsäga.

– Ingen vet riktigt vad som händer nu. Putin kan starta ett krig, men jag hoppas att han inte gör det. Det är min bön att vi får fred, säger Alexander Anafinagenov.

– En vän till mig som är psykolog såg Putins tal till ryska nationen på måndagskvällen, och han sa: ‘Putin är galen’. Jag är ingen psykolog, men jag kunde se att det var en stackare som talade. Han hatar hela världen och förstår att han är en förlorare. Vi ber för ånger och för försoning, säger Yuriy Kulakevych.


Fler artiklar för dig