Nyheter

Kristen ledare i Belarus: En del tror på ryska propagandan

Många ber om fred i Ukraina - och samtidigt grips kristna just för att de gör det.

I Belarus fruktar många ett utökat krig mot Ukraina, och att de själva ska beordras delta i kriget mot sitt grannland.
– Vår armé befinner sig vid gränsen. Många av soldaterna vill inte delta i striderna, men kanske tvingas de, säger Ruslan Kliuchnik, diakon inom pingströrelsen.

Den ryska attacken mot Ukraina som inleddes 24 februari har lett till bön för fred i grannlandet Belarus. Här är många rädda för att kriget ska eskalera, och att ryske presidenten. Belarus diktator Lukasjenko räknas som en av Putins närmast allierade. Om kriget utökas, kan belarusier tvingas attackera sitt grannland – men många av dem vill inte det.

I Ryssland riskerar den som kritiserar kriget eller ens benämner det ett krig upp till 15 års fängelse. Putin presenterar det hela som en “militär specialoperation “.

Tror att Gud “straffar Ukraina”

Även i Belarus märks opinionskriget.

– Den ryska propagandan är framgångsrik, säger Ruslan Kliuchnik, som beklagar att människor låter sig luras av falsk information om kriget.

– Det finns även kristna som resonerar i termer av att Gud kanske har straffat Ukraina på något sätt. De tror att Putin ska “befria Ukraina från fascism” .

Stödet för kriget är, säger han, stort i Ryssland: det finns beräkningar som visar att 70 procent av ryska folket stödjer attacken mot Ukraina. Även i Belarus finns ett starkt stöd för Rysslands agerade.

I Ruslan Kliuchniks evangeliskt kristna församling har man nyligen avslutat en faste- och böneperiod på tre dagar, där man bett för fred. Varje kväll är det möten där freden står i centrum.

Greps vid fredsgudstjänst

Men just att be för fred har för andra kristna i Belarus lett till polisingripanden.

Den norska organisationen Forum 18, som bevakar religionsfrihet i världen, rapporterar att polis ingrep mot en gudstjänst med bön för fred den 3 mars i en ortodox kyrka i Minsk, Den helige Andes katedral. Poliser fotograferade då människor som kom till gudstjänsten och grep ett antal kvinnor efteråt och förde dem till polisstationen för förhör. Civilklädda poliser deltog också i själva mässan, enligt mässdeltagare. Ruslan Kliuchnik säger att han hört om polisingripandet.

– Det som är farligt är att skylla kriget på Ryssland eller kritisera Belarus. Vi ber för fred i vår församling, men vi försöker undvika att kritisera Putin. Det går tyvärr inte att vara öppen med sina åsikter i Belarus.

Ruslan Kliuchnik säger till Dagen att dagligt liv i Minsk annars är mest som vanligt. Människor rör sig fritt ute, och kriget i grannlandet har ännu inte påverkat Belarus i större omfattning.

Priserna skenar

Men priserna har skenat, så mat och förnödenheter är nu mycket dyrare. Det gör det svårt för dem som redan före kriget befann sig i en utsatt position.

– Många företag har stängt eller tänker stänga, så det påverkar också situationen.

Själv har han inte – ännu – blivit inkallad till militär tjänst.

– Vår armé befinner sig vid ukrainska gränsen, men många av soldaterna vill inte delta i dessa strider. Antagligen kan de tvingas till det.

Han säger att vad han vet har raketbeskjutning avfyrats från Belarus mot Ukraina, men det är inte tal om regelrätta strider.

Hur kommer kriget att sluta, tror du?

– Jag hoppas att ukrainarna kämpar tappert och att Ryssland kommer att förstå att det är ett meningslöst krig. Människor lider och dör i Ukraina. Och att människor runt om i världen ser vilket pris de får betala för sin frihet.



Fler artiklar för dig