Tre bussar med ukrainska flyktingar kommer att anlända till Evangeliska frikyrkans Hjälmargården i helgen. Där kommer EFK sedan att hjälpa dem vidare via församlingar och privatpersoner efter en förfrågan från evangeliska rörelsen i Polen.
– Vi upplever det som ett rop från våra kristna syskon som vi bara inte kan säga nej till, säger EFK:s Markus Sand.
Antalet människor som flyr kriget i Ukraina ökar för varje dag och siffran har nu överskridit tre miljoner. Majoriteten av dem har tagit sig till grannlandet Polen i norr, där behoven för att ta emot flyktingar nu är stora.
Därför har evangeliska rörelsen i Polen tagit kontakt med Evangeliska frikyrkan (EFK) i Sverige för att fråga om de kan ta emot 200 ukrainska flyktingar.

– I Warszawa är sovsalar och mässhallar helt fulla. Evangeliska rörelsen försöker få samfund eller kyrkor i Europa att ta ansvar så de kan börja slussa vidare flyktingar, säger Markus Sand på EFK.
För EFK var det en självklarhet att säga ja till det.
– Vi upplever det som ett rop från våra kristna syskon som vi bara inte kan säga nej till, säger han.
Bett om hjälp
Nu pågår ett intensivt arbete för att se till att flyktingarna har någonstans att bo, och att transporter och allt annat stöd är ordnat. Redan natten mellan lördag och söndag kommer tre bussar att anlända till EFK:s konferensanläggning Hjälmargården utanför Vingåker.
– Där kommer de att få landa först. Hjälmargården har stor kapacitet att ta emot flyktingar med kort varsel, men sedan är det andra bokningar som gör att vi inte kan ta hela gården i anspråk. Vi räknar med att de kan bo där i ett par veckor, säger Markus Sand.
Därefter kommer de att behöva bo någon annanstans. EFK har bett om hjälp både från församlingar och medlemmar.
– Vi lade ut en förfrågan i en Facebook-grupp i veckan och har redan fått ett tiotal privatpersoner som erbjuder boende i sina hem. Det är också församlingar som hör av sig och vill upplåta gårdar eller se hur de kan hjälpa till. Över lag är det ett stort gensvar, säger Markus Sand.
Om det finns resurser kan det bli tal om att samordna för att ta emot ännu fler flyktingar framöver, säger han.
– Behovet är enormt, men vi behöver se vilken kapacitet vi har och det är det vi gör just nu. Det gäller att täcka kostnader för mat och boende i akutfasen liksom att hyra bussar för transport. Om vi hittar en struktur för det får vi se vad kan vi kan göra, säger han.

En trygghet
Flera hjälporganisationer, däribland den kristna organisationen Caritas i en intervju med Dagen, har varnat för att flyktingkrisen inte bara väcker handlingskraften hos hjälpvilliga medmänniskor, utan också hos kriminella nätverk.
– Det finns tyvärr folk som skor sig på detta, ibland genom ren människohandel. Därför är den evangeliska rörelsen i Polen tydliga med att de vill jobba med kyrkor och samfund, som en trygghet, säger Markus Sand.
Han säger att EFK kommer att arbeta på ett liknande sätt för att försäkra sig om att allt går rätt till.
– Vi vänder oss inom EFK till församlingar och medlemmar och använda oss av vårt kontaktnät i stället för att göra denna inbjudan brett. Det gör att finns någon slags referens för vilka det är som människor hamnar hos, säger Markus Sand.
[ Pingstledaren från nedstängt Kiev: Vi ber och ringer varandra ]
---
Fakta: Flyktingkrisen
- Över tre miljoner människor har flytt, enligt UNCHR.
- Av dem uppskattas nästan två miljoner har kommit till Polen.
- Svenska myndigheter har uppskattat att det kan komma över 200 000 ukrainska flyktingar till Sverige.
---