Ett långt tåg av människor vandrade under långfredagen genom Stockholm i en korsvandring. Tåget stannade på olika platser och man bad för vårt land och vår regering – och för fred.
S:ta Clara församling i Stockholm tog initiativ till korsvandringarna på stadens gator 2003. Vandringarna genomförs i samarbete med andra kyrkor och samfund i staden. Under pandemin tvingades korsvandringarna pausa, men nu är de tillbaka igen.
– Det var ett långt tåg av människor i dag, så roligt att se att folk slöt upp igen efter pandemin, säger Mats Nyholm till Dagen.
“En gåva från himlen”
I år hölls vandringen i strålande aprilsol efter en kall och regnig period, och det var också varmt, om än lite blåsigt.
– Ja, det var en gåva från himlen, kommenterar Mats Nyholm.
Tåget stannade till vid olika platser runt om i staden och det hölls förbön för riksdag och regering, för vårt land och för kyrkan.
– Vid Norrmalmstorg bad vi för Ukraina och för norra Afrika, för fred i hela världen, berättar Mats Nyholm.
– Vi bad för väckelse och för den tid som är nu.
Många söker sig till kyrkan
Han talade själv vid flera platser. På Sergels torg talade Annahita Parsan från Hammarbykyrkan. Det sjöngs sånger både på svenska, engelska och persiska under samlingen.
I morgon påskafton ordnas “påskgemenskap” i S:ta Clara kyrka, och på påskdagen hålls en uppståndelsemässa. Mats Nyholm säger att han märker att många människor söker sig till kyrkan i oroliga tider som dessa.
– Det är som en ström av människor till nattvarden och till bönen.
Han säger att dagens korsvandring gav en djup känsla av samhörighet och gemenskap.
– Det var så meningsfullt och stärkande, både för tron på Jesus efter att ha tänkt på hans korsfästelse. Men också stärkande genom gemenskapen i samlingen.
[ Om S:ta Clara stängs för hemlösa är det ingen kyrka längre, Gudmundson ]