Nyheter

Våldsamma drabbningar på Tempelberget - hundratusentals på plats

Våldsamma sammandrabbningar bröt ut mellan palestinier och israelisk polis på Tempelberget i Jerusalem på fredagen – före fredagsbönen som sedan genomfördes med 160 000 deltagare. Spänningen är fortfarande hög med laddade minnesdagar som Israels självständighetsdag och den palestinska “nakba”-dagen den närmaste tiden.

JERUSALEM. Ett 40-tal palestinier skadades när israelisk polis och unga palestinier drabbade samman på Tempelberget – en helig plats för både muslimer och judar – på fredagen. Det har varit våldsamheter nästan dagligen där vid al Aqsa-moskén under den muslimska fastemånaden ramadan, som avslutas nästa vecka.

Enligt den israeliska polisen kastade palestinier sten och smällare ned mot bedjande vid Västra muren, judendomens heligaste plats. Då ingrep polisen med bland annat tårgas och gummikulor.

100 000-tals samlades i Jerusalem

Efter våldsamheterna deltog 160 000 palestinier i fredagsbönen, det största antalet hittills under ramadan i år, enligt den religiösa muslimska myndighet som styr området. Det här var den sista fredagen i den heliga månaden.

Ramadan sammanföll i år med både den judiska och den kristna påsken, vilken ledde till att 100 000-tals anhängare av alla de tre religionerna trängdes i gränderna i Jerusalems muromgärdade gamla stad.

Spänningen har varit hög både i Jerusalem och i övriga delar av landet den senaste månaden. 14 människor har dödats i fyra palestinska dåd i Israel och ett 20-tal har dödats under israeliska räder på Västbanken. Samtidigt har palestinska islamistgrupper i Gaza skjutit raketer in i södra Israel, vilket har besvarats med israeliska attacker mot Gaza.

Det spända läget fortsätter eftersom ett par laddade minnesdagar i både den israeliska och den palestinska kalendern infaller den närmaste tiden. Den 5 maj är Israels nationaldag som firas med anledning av grundandet av Israel 1948. Av samma skäl högtidlighåller palestinierna sin “nakba”, kastastrof, den 15 maj. Ett par veckor senare firar Israel Jerusalem-dagen till minne av sin seger i sexdagarskriget 1967.

Ilska mot polisen i moskén

Bilderna av israeliska poliser inne i al Aqsa-moskén förra veckan väckte vrede i den muslimska världen. Länder som Jordanien och Förenade Arabemiraten, vilka båda slutit fred med Israel, riktade skarp kritik mot Israel. Den jordanska kungafamiljen ses traditionellt som “väktare” av de muslimska heliga platserna i Jerusalem, något som är förankrat i fredsavtalet mellan Israel och Jordanien.

Judarnas två bibliska tempel stod på Tempelberget. I dag reser sig muslimska helgedomar där, bland dem al Aqsa-moskén, islams tredje heligaste plats.

Palestinska kvinnor väntar på att passera en checkpoint för att komma in till Jerusalem och be på Tempelberget.

“Tempelberget fortsätter att innebära en lättrörlig potentiell risk som kan utlösa en stor explosion. Bilderna av israeliska poliser som trängde in i al Aqsa-moskén förra veckan var tillräckliga för att skapa en våg av fördömanden i arabstaterna, förvärra den diplomatiska spänningen med Jordanien och ge palestinska organisationer en förevändning för att skjuta raketer från Gaza och södra Libanon”, skriver kommentatorn Amos Harel i den israeliska tidningen Haaretz.

Samtidigt är det politiska läget i Israel labilt. Efter ett uppmärksammat avhopp av en parlementsledamot är det oklart om den bräckliga koalitionsregeringen överlever någon längre tid efter det att parlamentet, knesset, åter samlas efter påskuppehållet.

Fler artiklar för dig