Nyheter

Splittring i Metodistkyrkan fullbordad - nytt samfund bildas

Det nya samfundet bildades utan jubel då USA:s metodister enades om att vara oeniga och gå skilda vägar

Efter år av gräl har nu Metodistsamfundet splittrats i två olika samfund. Frågan som de inte kunde komma överens i var synen på samkönade äktenskap.

Metodistsamfundet har blivit metodistsamfunden. I söndags blev nämligen splittringen färdig, då den mer konservativa falangen av Metodistsamfundet i USA bildade ett eget trossamfund. Det hela har skett efter en långvarig teologisk strid om man ska viga samkönade par.

Det nya samfundet som nu ser dagens ljus har tagit namnet “Global Methodist Church”.

Bättre bryta upp

Metodistledaren Thomas Bickerton kallade det som hänt för “en sorglig men nykter realitet”, enligt AP, som beskriver det som att det nya samfundet ser dagens ljus utan att man jublande blåser i fanfarer.

– Det finns ingen perfekt kyrka, sa Thomas Bickerton då han talade i söndags.

Han konstaterade att det ständiga bråkandet internt i samfundet inte har varit givande och att det därför var bättre att gå skilda vägar än att fortsätta hålla ihop. Även från den andra sidan de teologiska stridslinjerna hörs röster om att det är bäst att vara ense om att vara oense, samt att man går skilda vägar med varandras välsignelse.

Drygt sex miljoner amerikaner var medlemmar i Metodistsamfundet innan splittringen, där de olika församlingarna nu håller på att besluta vilket av samfunden de vill tillhöra, den nystartade Global Methodist Church med en mer konservativ profil eller om de vill vara kvar i United Methodist Church som har en mer progressiv hållning i hbtq-frågor. Frågan berör även de sex miljoner medlemmarna utanför USA, där flera församlingar nu måste välja väg.

Samarbete i Sverige

Frågan om samkönade äktenskap är en teologisk fråga som många kristna samfund brottas med, både i USA men även i Sverige. En liknande debatt finns exempelvis i Equmeniakyrkan som har ett samarbete med Metodistkyrkan. Här i Sverige har de löst det hela genom att inte ta ställning i frågan om samkönade äktenskap på nationell nivå, utan församlingarna är fria att välja sin egen teologiska linje.

---

Fakta: Splittringen i USA

  • USA har numera två olika metodistsamfund, efter en splittring skett i synen på samkönade äktenskap.
  • Det nya samfundet heter Global Methodist Church och är en konservativ utbrytning från United Methodist Church.

---

Fler artiklar för dig