Tysklands förbundskansler Olaf Scholz hamnade något oväntat i blåsväder efter att ha pratat fred på en kristen konferens. “Ett kommunikativt haveri.”
“Får våld bekämpas med våld? Skapar man fred enbart utan vapen?” Tysklands förbundskansler, socialdemokraten Olaf Scholz, använde sig av flera retoriska frågor då han talade på en konferens anordnad av den katolska kyrkan i Tyskland. Hans slutsats var att Tyskland så klart stödjer Ukraina, men det lät samtidigt som att han ifrågasatte våld som ett politiskt medel för att nå framgång.
Uttalande fick vingar efter att det twittrades ut på Olaf Scholz eget konto där många förvånades över förbundskanslerns pacifistiska ordval, samtidigt som Rysslands attacker mot civila mål i Ukraina fortsätter.
Der Krieg wirft viele Fragen auf wie: Darf Gewalt mit Gewalt bekämpft werden? Schafft man Frieden nur ohne Waffen? Wir sollten beides mit Respekt diskutieren. Klar ist aber: Wir stehen der Ukraine bei, damit Gewalt sich nicht als Mittel durchsetzt. @katholikentag
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) May 27, 2022
Kritiseras ofta
Tyskland är så klart inte vilken spelare som helst, utan efter att Rysslands invasionskrig påbörjats har landet varit ständigt ifrågasatt. Har det inte handlat om att köpen av rysk olja och gas så har det handlat om senfärdiga beslut att skicka vapen till Ukraina. Fortfarande poppar det upp kritik mot landets hållning, där vissa menar att Tyskland gjort för stora eftergifter till Ryssland.
När landets ledare i detta läge vände sig till en katolsk publik lät det alltså som att han hade med sig ett pacifistiskt budskap, där många läste in att den tyske förbundskanslern inte ansåg att Ukraina skulle få försvara sig med vapen i hand, utan snarare borde tillämpa någon form av civilt motstånd.
Förespråkat ickevåld
Olaf Scholz gjorde sitt pacifistvänliga uttalandet vid “Katholikentag”, en stor konferens som har sina rötter i den katolska lekmannarörelsen.
– Bland de som går på Katholikentag finns en hel del mer vänsterinriktade pacifister med kopplingar till 1970- och 80-talens antikärnvapentradition, säger tysklandskännaren Olof Brunninge till Dagen.
– Scholz talade alltså till en publik som traditionellt har förespråkat ickevåld och nedrustning och som nu brottas med frågan om den hållningen funkar med sikte på Ukraina. I sammanhanget är uttalandet alltså förståeligt.
Även det socialdemokratiska partiet har haft en liknande hållning, men efter Rysslands anfall på Ukraina har landets ledning tänkt om och slaktat en rad heliga kor.
[ Tysk pastor friades för hbtq-uttalanden ]
Kommunikativt haveri
Olof Brunninge menar att det som skett får ses som något av ett kommunikativt haveri. Olaf Scholz vände sig med retoriska frågor till en kristen publik där många var pacifister. Men det hela har sedan publicerats i sociala medier helt utan sammanhang där det framstår som att förbundskanslern själv förespråkar civilt motstånd framför ett militärt försvar.
– I sammanhang med tyska regeringens velande och senfärdighet i Ukrainafrågan är det en utrikespolitisk katastrof, konstaterar han.
Förutom att resonera kring frågor som rör kriget i Ukraina valde Olaf Scholz också att rikta ett stort tack till kyrkorna i Tyskland för deras stöd under pandemin och för att de nu är med och tar emot ukrainska flyktingar.
[ Prästens spelskulder betalades med kyrkans pengar ]
---
Fakta: Olaf Scholz
- Olaf Scholz efterträdde förra året Angela Merkel som tysk förbundskansler.
- Det markerade också ett politiskt skifte, från kristdemokrati till socialdemokrati.
- Olaf Scholz tid vid makten började dock inte som planerat, då Tyskland tvingats till en rad politiska omprövningar i och med Rysslands invasionsförsök av Ukraina.
---