Nyheter

Han såg nöden i Ukraina: “Den lille pojken hade inget hopp”

Patrick Ölund från Eskilstuna Pingst reste med hjälpsändning till Lviv i krigsdrabbade Ukraina

Pastorerna i de ukrainska församlingarna är uttröttade och de många flyktingarna har stort hjälpbehov, berättar Patrick Ölund.
– Mest grep mig en liten pojkes öde. Ivans mamma dog när han var sex år, hans pappa har aldrig funnits där – och nu måste han som tolvåring fly från ett krig, berättar han.

Patrick Ölund är regionsekreterare för Eurasien inom Pingst. För några veckor sedan reste han till Lviv i Ukraina med en hjälpsändning som Eskilstuna Pingst och Eskilstuna kommun stod för: tre lastbilar med förnödenheter, plus 14 pallar mat. I Polen lastades hjälpsändningen om till en 24 meter lång lastbil, innan man körde mot Ukraina.

– Kön in till Ukraina var sju kilometer lång. Men för den som vill ut ur landet är kön ännu längre: två mil, berättar Patrick Ölund, som nu är hemma i Sverige igen.

Patrick Ölund, Eskilstuna Pingst

Barnhem blev flyktingförläggning

Redan 24 februari, när det ryska anfallskriget inleddes, hade pingstförsamlingen i Sverige påbörjat en insamling till Ukrainas folk. Kyrkan hade redan kontakter med församlingen i Lviv, genom ett arbete med barnhemmet CCC (Children Care Center) som startades på 1990-talet av Bo-Göran Gustafsson.

Även Läkarmissionen har stöttat detta arbete. Barnhemmet är ett daghärbärge, där barn får två mål mat efter skolan, de kan delta i aktiviteter och de får också höra om Jesus. Nu har CCC omvandlats till en flyktingförläggning, som sedan krigets början har tagit emot 423 flyktingar. Till Lviv kommer dagligen flyktingar från de delar av Ukraina som drabbats hårdare av kriget.

– I Lviv bor normalt 700 000 människor. Nu har det tillkommit 200 000 flyktingar. Man märker det bland annat genom att det nu talas ryska överallt i samhället, tidigare pratades det mest ukrainska, säger Patrick Ölund.

Ber varje dag

Nöden är stor bland de många flyktingarna, berättar han. De behöver hjälp med boende, kanske med resekostnader, mat och andra förnödenheter. Patrick Ölund fick träffa både flyktingar och församlingsmedlemmar och berättar att ett öde grep honom särskilt.

Flyktingar köar till gratisbussar som går över gränsen till Polen.

– Det var en liten pojke som bodde på CCC med sina mostrar. Hans mamma dog när han var sex år, pappan hade aldrig funnits där för honom. Nu var han vid tolv års ålder flykting undan ett krig. Han hade inget hopp. Det tog mig väldigt hårt att se.

– Jag försökte prata med honom om att hålla sig till Gud, för Han ger hopp även i svåra stunder. Pojken sa då: ‘”Jag ber varje dag.”

Patrick Ölund träffade också pastorer i den kyrka i Lviv som man har kontakt med.

Behöver mycket hjälp

– De håller i gång sin verksamhet. En av pastorerna berättade att ett femtiotal av församlingens medlemmar har flytt landet. Men deras platser har ersatts av människor som flyr till Lviv från östra Ukraina. Dessa flyktingar har stora hjälpbehov, så pastorerna är trötta.

Förutom praktisk hjälp med boende, pengar till resor, mat och förnödenheter behöver flyktingarna hjälp med själavård och traumabearbetning, berättar Patrick Ölund. Pastorerna hjälper så gott de kan, men många av dem har inte professionell utbildning inom traumabearbetning, så inom detta område behöver pastorerna stöd.

Vilka är de största behoven just nu i Ukraina?

– Sjukvårdsmaterial och mat. Och så kommer det att behövas mycket hjälp med just traumabearbetning, säger Patrick Ölund.

Han berättar att en man de mötte i en av Lvivs pingstkyrkor sa att det är viktigt att inte odla hat mot ryssarna.

– När vi ber för Ukraina ska vi också lyfta upp Ryssland inför Gud, betonade han.

Flyktingar från Donbass, Charkiv, Cherson och andra platser strömmar dagligen in i Lviv för att söka skydd, berättar Patrick Ölund.

Gågata, staden Lviv i Ukraina.

Stort engagemang

Under resan mötte de en ung familj från Slavjansk, på flykt undan kriget. Familjen bor nu i en skolsal på madrasser, men liksom många andra flyktingar vill de inte lämna landet. De söker nu efter bostad i Lviv och vill helst också hitta ett arbete där. I Eskilstuna Pingst fortsätter man nu arbetet med att samla in pengar och förnödenheter till flyktingarna.

– Vi har ständig kontakt med församlingen i Lviv, och det planeras fler hjälpsändningar, säger Patrick Ölund.

Han säger att engagemanget för Ukraina är stort i församlingen, liksom i hela Sverige.

– Församlingar i hela Sverige engagerar sig. PMU sänder hjälp till Ukraina, och till systerkyrkor i Moldavien som hjälper flyktingarna. Många öppnar sina hem här i Sverige. Det är otroligt att alla har ställt upp och gör det man kan, säger han.

---

Fakta: Eskilstuna kommun gav 100 000

  • Lviv är vänort till Eskilstuna kommun. Borgmästaren i Lviv hade i kontakt med Eskilstuna kommun vädjat om stöd, och då beslutade Eskilstuna kommun att skänka 100 000 kronor.
  • Resan gjordes 9-13 maj.
  • Eskilstuna kommun tog kontakt med pingstkyrkan, eftersom man visste att de hade ett arbete i Lviv. Pingstkyrkan hade möjligheter att köpa mat för det ekonomiska bidraget, vilket kommunen inte kunde göra på grund av särskilda bestämmelser. Från pingstkyrkan deltog Patrick Ölund och Allan Ekstedt, missionssekreterare i pingstförsamlingen i Eskilstuna.

---

Fler artiklar för dig