Sent på onsdagskvällen meddelade Christopher Geidt att han avgått. Enligt premiärminister Johnsons kansli kommer beslutet oväntat.
Beskedet kommer några veckor efter att Johnson kritiserades i en rapport för att en festkultur bildats på hans kontor – samtidigt som strikta restriktioner gällde för resten av befolkningen, skriver TT.
Boris Johnson var föremål för en misstroendeomröstning som hölls i början av juni, men klarade sig och får sitta kvar. 211 parlamentsledamöter ur hans eget konservativa parti (Tories) röstade för premiärministern, 148 biföll misstroendevoteringen. Om minst 180 av torymedlemmarna röstat för misstroendeförklaring hade Boris Johnson ersatts både som partiordförande och som landets premiärminister.
Fler problemhärdar
I efterdyningarna av skandalerna runt “Partygate” fick dock Johnson utstå kritik i samband med att han läste bibelord om sanning och rätt på drottning Elizabeths platinajubileum nyligen. Många har menat att Johnson i samband med “Partygate” tog alltför lätt på sanningen.
Men brittiske premiärministern har även andra problemhärdar att angripa. Han har kritiserats hårt för sitt beslut att skicka asylsökande från Storbritannien till Rwanda – bland annat av anglikanska kyrkan, som i ett öppet brev krävt att regeringens planer stoppas. Beslutet innebär att asylprocesser ska skötas i Rwanda, medan Storbritannien står för kostnaden. Detaljerna runt det hela finns spikade i ett flyktingavtal mellan de båda länderna.
Justin Welby, ärkebiskopen av Canterbury, kritiserade flyktingavtalet i ett öppet brev i The Times och skrev att beslutet är en skam för nationen.
“Skammen är vår egen, för vårt kristna arv ska inspirera oss att behandla asylsökande med medkänsla och rättvisa, som vi har gjort i århundraden”, skrev han.
Flyget ställdes in
På tisdag denna vecka skulle den första flygningen genomföras. Meningen var att 130 asylsökande skulle finnas ombord. Men till slut blev det bara sju personer som befann sig ombord när planet till sist fick grönt för att lyfta. Då ingrep Europadomstolen, ECHR, och flyget blev kvar på marken, skriver TT-AP-AFP.
Ändå säger brittiska inrikesministern Priti Patel från det konservativa partiet att Storbritannien inte övergett beslutet att transportera asylsökande till Rwanda. Planerna har inte övergetts, bara fördröjts.
– Vi kommer inte att hindras av de ofrånkomliga ändringarna i sista minuten, eller låta mobben hindra utvisningarna, sa Patel i det brittiska parlamentet på onsdagen.
[ Storbritannien skickar flyktingar till Rwanda - kyrkan kritisk ]
“Jesus skulle stött förslaget”
Patel och premiärminister Johnson har också fått kanske oväntat stöd angående det bibliska perspektivet angående sitt flyktinginitiativ. Den anglikanske konservative politiske kommentatorn Calvin Robinson sa i ett tv-klipp på tidningen Independent som förvånat många att Jesus “absolut” skulle stödja förslaget att sända flyktingar till Rwanda. Detta för att det enligt Robinson skulle förhindra att människor riskerar livet genom att försöka ta sig över till Storbritannien.
Han passade på att ge en känga till Church of England (anglikanska kyrkan) för att dess ledning “inte kan komma överens om uppståndelse, inte kan komma överens om jungfrufödseln, de kan inte komma överens om vad som är nödvändigt för vår frälsning, men de är fullständigt överens när det gäller konservativ regeringspolitik, Rwanda och klimatfrågor”, sa han.
[ Boris Johnsons bibelläsning väckte reaktioner ]