Nyheter

Kievs borgmästare: Putin ska inte få stjäla vår jul

Men julbelysningen blir dämpad

Det ska bli jul också i år, med julgranar och dekorationer. Det försäkrar borgmästaren i huvudstaden Kiev.
I en symbolisk brytning med Ryssland får de ortodoxt troende i Ukraina i år lov att fira jul också den 25 december, och inte enbart den 7 januari.

Invånarna i den ukrainska huvudstaden Kiev förbereder sig för en hård och kall krigsvinter. Men borgmästare Vitalij Klitjko är fast besluten att låta julhelgen synas i år också, säger han i en stor intervju med tidningen RBK.

– Vi vet att större evenemang är förbjudna i krigstid. Några sådana blir det hur som helst inte, säger han.

– Men ingen ska ställa in nyåret eller julen, och det ska bli nyårsatmosfär. Vi kan inte låta Putin stjäla vår jul.

Dock blir det varken konserter eller marknadsstånd, ens på det stora torget vid Sofiakatedralen.

– Vi kommer bara sätta upp en julgran för att påminna våra barn om högtiden. Man vill inte ta jultomten från barnen.

Enligt företaget Jasno, som förser Kiev med elektricitet, kommer stadens främsta julgran att vara smyckad, men inte lysa lika kraftigt som tidigare år.

“Det blir en julgran, och den blir så energisnål som möjligt, men ändå festlig”, lovar Jasnos VD Sergej Kovalenko på sin Facebooksida.

Julfirande den 25 december

Årets julhelg blir annorlunda också för många ortodoxt kristna, som av tradition följt den julianska kalendern och firat Jesu födelse den 7 januari.

Detta sedan kyrkans synod meddelat att det i år, som ett undantag, blir tillåtet att fira julgudstjänst den 25 december i de 7 000 kyrkor som berörs. Synoden hänvisar till “talrika förfrågningar”, den diskussion om datum för julfirande som funnits länge i landet, och, inte minst “krigssituationen”.

Beslutet ses som en ett steg i landets frigörelse från ryskt inflytande och närmande till väst, skriver The Guardian.

Inte heller årets julfasta, som innebär att de troende avstår framför allt från kött och mjölkprodukter från första advent till juldagen, blir som den brukar.

“Vi måste utgå från den kost och de livsmedelsalternativ som finns, och inte skada vår hälsa genom att avstå från de få livsmedel som finns tillgängliga”, förmanar Ortodoxa kyrkan i Ukraina på sina Facebook-sida, och påminner om att fastan “först och främst är en period av andlig rening, en tid för bön, omvändelse och goda gärningar”.

Fler artiklar för dig