Nyheter

Domstol ger grönt ljus att skicka asylsökande till Rwanda

Det kanske är lagligt, men knappast rättvist och medmänskligt, kommenterar biskop beslutet

Storbritannien går vidare med sin plan att låta asylärenden avgöras i Rwanda, efter att Högsta domstolen sagt att det är förenligt med brittisk lagstiftning. Flera kyrkliga ledare har högljutt protesterat.

Det finns inget olagligt med att låta Rwanda hantera asylärenden. Högsta domstolen i Storbritannien har satt ned foten i en politiskt mycket kontroversiell fråga, rapporterar BBC, där det nu ser ut som om det europeiska landet inom kort kan börja förverkliga sina planer att skicka vidare asylsökande till Afrika.

Tanken var att det här skulle implementeras redan i somras, men i sista stund skickades en överklagan in då de första asylsökande skulle flygas ut ur landet. Det juridiska hindret som då sattes upp är nu rivet, vilket gör att Storbritanniens regering går vidare med sina planer.

Nöjd premiärminister

– Vi har alltid sagt att vår Rwanda-policy är laglig och jag är nöjd med att detta har bekräftats i dag, kommenterar Rishi Sunak, premiärminister i Storbritannien.

Inrikesminister Suella Braverman säger att regeringen nu fortsätter med att få det här systemet på plats.

– Vi är också redo att försvara den mot ytterligare juridiska utmaningar.

Samarbetet mellan de bägge länderna bygger på att Rwanda får 120 miljoner pund (cirka 1,5 miljarder kronor) under en femårsperiod för att ta emot flyktingarna som sökt sig till Storbritannien.

Inrikesminister Suella Braverman försvarar Storbritanniens linje att börja sända asylsökande till Rwanda.

Kyrkorna protesterar

Kritiken mot planerna att förflytta hela asylprocessen till Rwanda har varit omfattande, inte minst har flera kyrkoledare i Storbritannien i skarpa ordalag opponerat sig.

– De har skämt ut oss alla, kommenterar exempelvis Yorks tidigare ärkebiskop John Sentamu beskedet till LBC News.

Han säger att även om regeringen verkar ha lagen på sin sida så finns det ingen rättvisa och medmänsklighet i att flytta flyktingmottagandet till ett annat land.

”Vi kan inte ge asyl till alla, men vi kan heller inte outsourca vårt etiska ansvar”, skrev tidigare Engelska kyrkan i ett uttalande.

Danmark kan följa

Förutom Storbritannien har också Danmark planerat att skeppa vidare dem som söker asyl till Rwanda med ett liknande upplägg, även om de inte kommit lika långt i processen.

Sverige har inte visat något intresse av att förlägga sin asylprocess i något annat land. Däremot har regeringen inskrivet i Tidöavtalet att införa transitcenter där asylsökande måste befinna sig under tiden de söker asyl, vilket skulle innebära en stor förändring jämfört med i dag.

---

Fakta: Asyl

  • Enligt de mänskliga rättigheterna har en människa rätt att söka asyl, exempelvis från förföljelse och krig.
  • Asylrätten är reglerad i internationella konventioner.
  • Exakt hur reglerna ska tolkas är dock omtvistat, och Sveriges regering har sagt att de tänkt sig lägga sig på en miniminivå av vad som är juridiskt möjligt.

---

Fler artiklar för dig