För första gången på 20 år ligger ingen bebis i julkrubban när Elimkyrkan i Sundsvall bjuder in till Levande julkrubba på julafton.
– Det är för mycket virus som går. Barnen får ligga i vagnarna och så får det bli en docka i krubban i år, säger pastor Elisabeth Ågren.
Elimkyrkan i Sundsvall sökte med ljus och lykta efter ett Jesusbarn, något som P4 Västernorrland berättade om förra helgen.
Men även om det blir en docka i krubban, blir det fullt upp på scenen ändå, berättar Elisabeth Ågren.
– Vi har 32 roller i julspelet, eftersom alla som vill får vara med, och brukar ha omkring 150 besökare, säger hon till Dagen.
– Det här är jättepopulärt, och för många familjer är det enda gången de kommer till kyrkan under året.
I år har man valt att driva med Kalle Ankas-programmet som ges på SVT på julafton, och kallar julspelet ”Kalle Ankas riktiga jul”.
Dubbla julspel
Också i Carlskyrka, en samarbetskyrka mellan Svenska yrkan och EFS i Ålidhems församling i Umeå, förbereder man sig som bäst för Levande julkrubba. Den uppförs två gånger på julafton, och sänds dessutom direkt i kyrkans youtube-kanal.
Liksom i Elimkyrkan fylls kyrkan av människor som inte går till kyrkan annars.
– Det är barnfamiljer, pensionärer, hemvändare. Levande julkrubba är en stor tradition här, säger Laila Israelsson, som varit med både på och utanför scenen sedan mitten av 1980-talet.
– I år är jag ledig, men jag har varit både sufflös och ängel. I år är vår äldsta ängel närmare 80 år och den yngsta sex.
[ Julkrubba lyser och låter i småländska Lagan ]
Levande vise män
Levande krubba är ett stort evenemang i Gustav Vasa församling i Stockholm, där man stoltserar med livs levande professorer i rollerna som de tre vise männen.
– Just nu är det lite kaos och vi har ett jesusbarn på nio månader som är sjuk, säger biträdande kyrkoherde Sandra Signarsdotter till Dagen dan före dan.
– Men vi har hittat en ny Josef, som råkar vara snickare på riktigt, och en ny Maria.
Ett 30-tal personer kommer finnas med i koret på julafton, inklusive körer. Plus en åsna och en get.
– Vi kan ta in max 1 200 personer och brukar tyvärr få stänga portarna för en del som inte får plats, säger Sandra Signarsdotter.
Intresset är enormt, både av att få vara med och att få titta på.
– Det finns inget som vi som församling gör som drar så här mycket folk, säger Sandra Signarsdotter.
– Traditionerna kring jul är starka, och det här har blivit en sådan. Det finns också ett uppdämt behov av djupare relationer och en längtan efter Gud. Här är kyrkorummet viktigt: ett hus där vi ber varje dag, sjunger våra hymner och firar liturgin.