Nyheter

Glad stämning kring kyrkans julbord i Farsta

“Kyrkan levererar när andra bara pratar”

Stimmigt, glatt och trivsamt. När Jul i gemenskap bjuder på juldagslunch i Centrumkyrkan i Farsta trivs både volontärer och gäster.
– Om jag inte var här skulle jag sitta ensam, konstaterar Marko, som får både choklad, hyacint och lite kläder med sig i en påse hem.

Det är tredje året i rad som Centrumkyrkan står som en av tre värdar till de måltider som arrangeras av Jul i gemenskap, ett samarbete mellan kyrkor och frivilligorganisationer.

Men först i år kan träffarnas förläggas inomhus, till vackert smyckade bord i församlingssalen.

Jullunchen hölls i Centrumkyrkan i Farsta, som är en samarbetskyrka mellan Centrumkyrkans församling, Farsta och Svenska Kyrkan i Farsta.

Drygt 30 frivilliga har arbetat med att laga mat till lunchen, duka upp, och packa in alla leksaker som ska delas ut till de barn som kommer.

Ansvarig för lunchen är diakon Anette Kyhlström, verksamhetsansvarig för Hela människan i Stockholms län, som håller ett kort peptalk innan portarna slår upp klockan 11.30.

Diakon Anette Kyhlström (t.v.) basade för juldagslunchen i Centrumkyrkan i Farsta.

– Det kan komma tio personer, det kan komma 50 eller 300, det vet vi inte. Men det är som med brödet och fiskarna, vi ska nog få det att räcka till alla. Försök gärna sätta er ned lite om någon verkar vara ensam.

Volontärerna är utplacerade vid olika stationer, och verkar glatt förväntansfulla.

– Det skulle vara tråkigt att bara vara hemma en sån här dag, säger en av de volontärer som möter upp i entrén.

När besökarna börjar strömma in fylls församlingssalen snabbt. De allra flesta kommer antingen tillsammans med någon eller sätter sig att språka med andra gäster.

Bakom ett bord med presentpapper plirar borgarrådet Jan Jönsson (L) upp under tomteluvan, och berättar att han fått hyfsad fart på paketinslagningen.

Även Jan Jönsson, socialborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad, iklädde sig volontärernas tomteluva för att göra en insats vid juldagslunchen i Centrumkyrkan i Farsta.

Räddande ängel

Anette Kyhlström får många kramar och glada tillrop. För Ann Rydberg, som gör sin första jul som volontär, blev hon en ”räddande ängel”.

– Jag var missbrukare i över 20 år, tills jag kapitulerade, gav upp, berättar hon för Dagen.

Anette stötte hon på av en slump när hon hade problem med sin lägenhet hösten 2021.

– Jag satt på en bänk härutanför och var rätt trasig. Då kom Anette fram och började prata med mig. Hon blev en räddande ängel.

Ann Rydberg, volontär vid juldagslunchen i Centrumkyrkan i Farsta.

Ann började i Gatans röster, kören som består av människor som lever i social utsatthet och som repeterar regelbundet i Centrumkyrkan i Farsta.

– Nu har jag gemenskap och hopp, är drogfri och går på möten fem dagar i veckan, säger hon.

– Jag känner nästan alla missbrukare som kommer hit, och vill visa att det går att ta sig vidare och må bra.

Blev vräkt från lägenheten

Flera av besökarna har varit på lunch i Centrumkyrkan på julafton, men också i Immanuelskyrkan på kvällen. En av dem är pensionären Marko, som blev vräkt från sin lägenhet för ett par månader sedan och nu hoppas komma in på ett seniorboende.

– Nu äger jag inget annat än det jag har på mig. Men jag fick en ryggsäck av Anette och lite varma kläder, säger han till Dagen.

– Om jag inte var här skulle jag vara helt ensam. Mina barn bor på en annan ort i Sverige.

Marko var mycket nöjd med juldagslunchen i Centrumkyrkan i Farsta.

Men här finns också barnfamiljer, och långsamt sjunker högen med julklappspaket med leksaker.

En liten mjukishäst i olika färger hamnar hos Rosalinda, som kom till lunchen med sin pappa Ashab Abasov.

– Vi har bara varit i Sverige i tre år och jag ville att det skulle något roligt på julen så att vi inte bara satt hemma, säger Ashab.

Ashab Abasov med dottern Rosalinda vid juldagslunchen i Centrumkyrkan i Farsta.


En kvinna som vill vara anonym är här med sina barn.

– Vi har fått avslag flera gånger redan av Migrationsverket och har inget uppehållstillstånd, förklarar hon, och frågar om det finns andra kyrkor man kan vända sig till för att få hjälp med mat och kläder.

Att det blivit betydligare tuffare för såväl flyktingar som pensionärer och barnfamiljer märker diakon Anette Kyhlström på alla de samtal som kommer dagligen till Hela människan.

– Före pandemin fick vi in kanske 10–15 ärenden om dagen. Nu är det uppemot 35 varje dag. Så det är rejält tufft nu.

För många av besökarna i Centrumkyrkan verkar jullunchen vara ett välkommet avbrott i en vardag full av bekymmer.

– Politikerna pratar mycket om att hur svårt folk har det, och hur stor ensamheten är, säger besökaren Maria, som är pensionär.

– Men de gör inget åt det. Det är bara kyrkan som levererar och inte bara pratar. Se dig omkring – dom som är här inte bara hjälper, utan gör det av hjärtat.

Diakon Anette Kyhlström ser till att alla volontärer är på plats för gruppfoto innan juldagslunchen börjar i Centrumkyrkan i Farsta.


Alla barn som besökte jullunchen i Centrumkyrkan i Farsta fick med sig en present.
Karin Wiborn, tidigare generalsekreterare för Sveriges kristna råd, var en av drygt 30 volontärer som hjälpte till vid jullunchen i Centrumkyrkan i Farsta.

---

Fakta: Jul i gemenskap

  • Arrangeras av Centrumkyrkan i Farsta/Hela människan Stockholms län, Frälsningsarmén, Immanuelskyrkan, Ny gemenskap, S:t Peterskyrkan och Volontärbyrån.
  • Julfrukost, jullunch, julbord och julklappsutdelning, öppet för alla.
  • Platser: Frälsningsarmén Templet, Centrumkyrkan i Farsta, Immanuelskyrkan.

---

Fler artiklar för dig