Nyheter

Frälsningsarmén firar 140 år av “blod och eld” i Sverige

Överste Bo Jeppsons önskan för födelsedagen: Ett bättre samarbete mellan politiker och civilsamhälle

Den 28 december 1882 kom Frälsningsarmén till Sverige. Då hyrde fem frälsningssoldater dåvarande Ladugårdsteatern i Stockholm, och bjöd in till ett första väckelsemöte. På bara några år gick rörelsen sedan från att ses som både alltför radikal och lite löjeväckande, till att vinna respekt för sin hängivenhet och sitt sociala arbete.

Stina Fallberg Sundmark, docent i teologi vid Uppsala universitet, tecknar en bild av samfundets första tid i Sverige i en understreckare i Svenska Dagbladet, publicerad på vad som anses vara Frälsningsarméns svenska födelsedag.

”Frälsningsarmén utgjorde det mest färgstarka och radikala inslaget bland väckelserörelserna i Sverige kring förra sekelskiftet,” skriver Stina Fallberg Sundmark.

”Det rörde sig om en radikal kristen rörelse med ett starkt patos för att strida mot djävulen, leda människor till omvändelse och rädda dem från social misär”.

Hon berättar om hur två kvinnor kom att prägla etableringen i Sverige: bokhandlare Hanna Ouchterlony från Värnamo, som blev kommendör och den första högsta ledaren i Sverige, samt Hedvig Lagercrantz, som efter förebild från London startade verksamhet med så kallade slumsystrar i fattigkvarteren på Södermalm i Stockholm.

Omfattande socialt arbete

”I dag är det 140 år sedan Frälsningsarmén startade i Sverige! Vi är en kristen kyrka med ett omfattande socialt arbete och vi kommer fortsätta hjälpa personer i utsatthet så länge det finns nöd!” skriver samfundet på Twitter, och lägger upp en bild på den svenska grundaren Hanna Ouchterlony.

Även Bo Jeppsson, som leder Frälsningsarmén i Sverige tillsammans med hustrun Christina, uttalar sig.

”Stort grattis Frälsningsarménoch alla medlemmar och medarbetare! Vi är tacksamma till Hanna Ouchterlony och alla andra som gått före, och tack Jesus för att du har välsignat Frälsningsarméns 140 år i Sverige. Vi ber om fortsatt välsignelse och beskydd,” skriver han på Twitter.

Inget samlat firande

När Dagen når överste Bo Jeppsson på onsdagseftermiddagen har han just bilat från Skåne till Stockholm, och till sin glädje hört hur flera lokala P4-stationer intervjuat Frälsningsarmén lokalt, så som i Kiruna och Eskilstuna.

Något firande på riksnivå har man inte ställt till med.

– Vi tycker egentligen att 140 år inte är så särskilt mycket att fira, men har överlåtit till de kårer som eventuellt velat lyfta detta, säger han.

Men han passar gärna på att nämna Frälsningsarméns sociala arbete och närvaro i utsatta områden som en av flera konstanter genom historien.

Bo Jeppsson, Frälsningsarmén

– Uthålligheten har varit ett föredöme inom alla de arbetsgrenar som funnits, säger Bo Jeppsson, och lyfter både arbetet med döva och blinda, missbruksarbetet och den omfattande barn- och ungdomsverksamheten, inte minst med scouting.

Vad önskar sig då samfundets svenske ledare i 140-årspresent?

– Under hösten har jag i flera debattartiklar lyft vikten av att riksdag och regering börjar samarbete med oss i civilsamhället, så att vi kan ta tag i saker på ett annat sätt, säger Bo Jeppsson, som också hänvisar till samfundets ”valmanifest” om hemlöshet.

– Så detta skulle jag vilja ha: ett samarbete kring sociala frågor, där civilsamhället ses som en ännu större resurs.

---

Fakta: Frälsningsarmén

  • Frälsningsarmén är ett kristet samfund som grundades i England 1865 av paret William och Catherine Booth.
  • Frälsningsarmén vill bekämpa sociala orättvisor och fattigdom, och beskriver det som att man krigar mot ondskan med kärlek som vapen. Därifrån kommer tanken på en armé och man använder vissa militära termer.
  • “Blod och eld” är Frälsningsarméns motto. Det syftar på Jesu försoningsblod och den helige Andes eld.
  • År 1882 inleddes en lokal verksamhet i Sverige.
  • I dag finns Frälsningsarmén på 70 platser i Sverige och i 132 länder världen över.

---

Fler artiklar för dig