Nyheter

Nordiska pingstledare möttes i Stockholm

“Vi kan inspirera varandra, lära av varandra och stötta varandra”

Pingstkyrkorna i de nordiska huvudstäderna har många gemensamma utmaningar. Tidigare i veckan möttes församlingsledarna för att utbyta erfarenheter.
– Hur gör vi för att nå människor med evangeliet? säger Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Gruppen som samlades i Stockholm bestod av 27 personer. Utöver värdförsamlingen representerade de pingstförsamlingarna i Helsingfors, Köpenhamn samt Oslo. Niklas Piensoho beskriver dem som ”nyckelledare”. Han betonar samtidigt att det var en informell träff utan ambition att fatta beslut eller lösa saker.

– Under min tid har det alltid skett ett informellt utbyte mellan olika församlingar. Vi kan ha glädje av att mötas och dela erfarenheter. Det fortsätter vi med.

Niklas Piensoho beskriver att församlingarna i huvudstäderna har många gemensamma utmaningar – i synnerhet finns de i starkt sekulariserade miljöer.

– På det sättet är vi pionjärer. Och alla behöver vi verktyg för att kommunicera med människorna som bor här. Den stora frågan, som även kommer på plats två och tre, är hur vi gör för att nå människor med evangeliet i våra huvudstäder.

Känner varandra väl

Sedan i höstas leds pingstkyrkorna i såväl Helsingfors (Stefan Sigfrids) som Köpenhamn (Eric Andersson) av pastorer som tidigare har varit kollegor med Niklas Piensoho i Stockholm. Relationerna till Filadelfiakyrkan i Oslo, som leds av ett tre personer starkt föreståndarteam, är också goda och Niklas Piensoho hoppas att utbytet mellan församlingarna ska fördjupas i framtiden.

– Relationer har ett värde i sig. Vi kan inspirera varandra, lära av varandra och stötta varandra.

Planen är att en liknande träff ska äga rum i Köpenhamn vid samma tidpunkt nästa år.

---

Fakta: Pingstkyrkorna i de nordiska huvudstäderna

  • Filadelfia i Stockholm.
  • Kirken i Kulturcentret i Köpenhamn.
  • Filadelfia i Oslo.
  • Saalemkyrkan i Helsingfors.
  • Filadelfia i Reykjavik.

---

Fler artiklar för dig