Att staten ger bidrag till kyrkor visar att staten inte är neutral när det kommer till religion, utan att det i grunden finns en positiv grundton. Det menade socialminister Jakob Forssmed (KD) då han medverkade på årets första “G som i Gud”- samtal i Almedalen.
VISBY. Almedalsveckan är i gång och i Krukmakarens hus handlar det om seminarier om religion och samhället under vinjetten ”G som i Gud”. Först ut var ett seminarium som handlade om varför staten är med och finansierar trossamfund med hjälp av bidrag, där även ansvarig minister Jakob Forssmed (KD) var på plats.
När han inledningsvis fick ordet ville han betona att staten absolut inte är neutral när det gäller religion, vilket bevisas av att man faktiskt betalar ut bidrag till trossamfunden.
– Det är inte neutralt, utan man ser positivt på att det här finns.
Däremot har den här finansieringen varit ifrågasatt och nu ska man tillsätta ett demokrativillkor, något Jakob Forssmed ansvarar för. Budskapet han kom med under seminariet var att ett lagförslag ska vara på plats innan årets slut.
– Vi ska presentera något under året kring detta.
Inte med bidrag
Den liberala riksdagsledamoten Jakob Olofsgård var den mest frispråkige i panelen. Han hade gärna sett större förändringar i svensk religionspolitik, exempelvis se över Lagen om Svenska kyrkan. Han hade också en något mer kritisk ton mot samfundsbidragen.
– Väckelserörelserna växte inte fram via bidrag, sa han.
Men att gå så långt som att dra in bidragen ville han inte, men föreslog skattesänkningar och att människor i större utsträckning ska få välja vad de lägger sina pengar på.
Bli tydligare
Sofia Camnerin från Sveriges kristna råd (SKR) försvarade att samfund får bidrag, men uppmanade också alla kyrkor att bli tydligare med vad pengarna går till, för att på så sätt motverka fördomar. Exempelvis om man har en bönestund på en scoutträff.
– Om vi är tydligare i vår varudeklaration tror jag lite nativt att det kommer att bli lättare att få behålla bidrag.
[ Fredrik Wenell: Detta borde Almedalen tala om ]
Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld, som utrett frågan om demokrativillkor, var också med på seminariet och var den som var mest positiv till att staten ger bidrag till trossamfund, bland annat för att man då kan vara med och ha en bättre dialog med samfunden. Risken annars, menade han, var att flera trossamfund snarare skulle gå åt ett sekteristiskt håll.
Han ville också påtala att den positiva syn från statligt håll som Jakob Forssmed målade upp inte var så enkel, utan det finns väldigt olika agendor bland makthavare.
– Det finns också en misstro mot religion och trossamfund.
---
Fakta: G som i Gud
- G som i Gud är ett samarbete under Almedalsveckan mellan Dagen, Frälsningsarmén, pingströrelsen och Evangeliska frikyrkan.
- Flera seminarier hålls och kan ses live och i efterhand på Dagen.se.
---