Bykyrkan i Undersåker, Åre kommun, har växtvärk och behöver därför snarast utöka sina lokaler. I sommar har församlingen dragit i gång ett miljonbygge – trots att bankerna backar på grund av ekonomiskt oroliga tider. I helgen bjuder Bykyrkan in hela bygden för att medvetandegöra alla vad de håller på med – och bjuda på bra musik.
På papperet är Bykyrkan 90 medlemmar, den största gruppen är i åldern 35–45 år. Planerna på att bygga ut sina lokaler har församlingen processat länge och omsorgsfullt, berättar Olof Holmgren som varit församlingens ordförande sedan 2002. Och när beslutet väl fattades togs det utan en enda nejröst.
Bykyrkan kommer nu att fördubbla sina utrymmen till en beräknad kostnad av nio miljoner kronor. Den nya byggnaden är projekterad i anslutning till den redan befintliga kyrkan och ska inrymma en samlingslokal, en serveringslokal och en övervåning som lämpar sig för tonårsverksamhet och liknande aktiviteter. Och därtill finns en annan idé som sticker ut i sammanhanget.
– Undersåkers by har ingen kyrkolokal alls förutom vår. Vi har en dröm och en plan att göra ett litet hörn som ska vara ett litet kapell som ska vara öppet med tidlås där vem som helst ska kunna gå in och sätta sig när som helst. Det ska vara nåbart från utsidan och där inne ska man kunde tända ett ljus, läsa en bok och man ska kunna lyssna på fin musik, förklarar Olof Holmgren.
Bykyrkan är centralt belägen, bara några hundra meter från resecentrum där tågen och bussarna stannar och det är ganska många där som väntar på att åka vidare.
– Vi vill kunna erbjuda en lokal som alltid är öppen för människor som behöver komma in i någon typ av kyrkomiljö. Det känns gott att ha en kyrka som är synlig, konstaterar Olof Holmgren.
Hur ser tidplanen ut för kyrkbygget?
– Vi är i full gång. Vi göt bottenplattan före sommaren och nu har den legat till sig. Förra veckan började vi resa stommarna. Tanken är att huset ska vara vädersäkrat i god tid före årsskiftet. Sedan blir det en paus under kallaste vintern. Förhoppningsvis kommer vi att ha ett användbart hus framåt sommaren 2024, även om inte alla detaljer är färdiga då.
[ "Vi firar att Göteborg får ett nytt Guds hus med Frihamnskyrkan" ]
Hur stort är Undersåker?
– Det bor lite drygt 12 000 personer i Åre kommun och jag skulle tippa att det bor runt 1 000 personer här i Undersåker. Men pratar man utveckling så koncentreras själva Åre kring besöksnäringen vilket gjort att en hel del ortsbor flyttar därifrån, många av dem till Undersåker. De köper tomt eller hus här. Skolan ska byggas ut ytterligare så detta är en väldigt levande by. Här finns mycket planer på nybyggnation.
Vad beträffar finansieringen av kyrkbygget är Olof Holmgren trots bistra ekonomiska tider inte orolig.
– Budgeten ligger på nio miljoner kronor. Vi har lagt in tre miljoner själva, sedan lånar vi upp och samlar in pengar. Det är förstås en utmaning i den banksituation som råder. Vi hade ett lånelöfte, men det kunde inte verkställas utifrån hur situationen på marknaden förändrats. Ändå har vi gott om hopp att vi ska få till det, säger han trosvisst.
Totalt fyra miljoner behöver samlas in, men engagemanget är stort. Helgens evenemang, kallat Hösttoner, omfattar två konserter och en gudstjänst.
– Tanken är att vi ska dels medvetandegöra människor vad som är på gång och dels ge oss själva en härlig start på terminen. Undersåkers församling, alltså Svenska kyrkan, ville vara med och det är fantastiskt roligt att det blir ett ekumeniskt evenemang.
De två konserterna på fredag och lördag lockar med Urban och Carina Ringbäck samt Minns du sången-profilen Anders Jaktlund. Det utlovas allsång och på söndag blir det ekumenisk gudstjänst. Första konserten blir det insamling till kyrkbygget, men på lördag och söndag samlar man in till Ukraina som bygden engagerat sig för ända sedan kriget bröt ut.
Olof Holmgren är angelägen att berätta om hur ivrigt församlingens egna i alla åldrar engagerar sig för att skaffa resurser till bygget.
– Barnen har varit helt fantastiska. De har bakat tårta och stått på marknader och sålt. De har pantat burkar och gjort olika evenemang som våffelkafé. Och några unga familjer drog i gång Ljusloppet i januari till förmån för Ukraina och vårt nybygge. Det kom in över 100 000 kronor till Ukraina och 30 000 till kyrkbygget.
Hur mycket frivilligarbete gör ni på själva bygget?
– Förra gången vi renoverade våra lokaler var det med ideella krafter. Vi höll på att knäcka oss, så den här gången bestämde vi att vi måste leja för det. Därför har vi har anlitat en byggfirma. Men i nästa etapp, det sista finliret, gör vi själva, säger Olof Holmgren.
---
Fakta: Bykyrkan i Undersåker
- En pingstförsamling med säte i Undersåker.
- Bildades 1992 som en sammanslagning av pingstförsamlingarna i Undersåker och Ånn.
- 2014 köpte Bykyrkan ett annex från turistanläggningen Fjällsätra där först en samlingslokal och ett serveringskök skapades. Numera finns också i Bykyrkan ett året-runt-öppet vandrarhem som ger ett viktigt tillskott till församlingens ekonomi. Mycket av det som är gjort i byggnaden andas återbruk och cirkulär ekonomi.
- Församlingen har cirka 90 medlemmar, varav cirka 10 är 60 år och äldre. ”Församlingens medlemmar kommer i princip från alla samfund vilket bidrar till att skapa en unik situation”, säger Olof Holmgren.
---