Nyheter

Israel i storskaliga anfall längre in i Libanon

Israel har inlett en större serie anfall mot Libanon, meddelar militären. Det beskrivs som ett svar på tidigare raketbeskjutning. I båda fallen går attackerna längre in över gränsen än vanligt, vilket ses som en upptrappning av konflikten.

De libanesiska raketerna krävde ett liv och skadade flera personer i norra Israel, enligt nyhetssajter i landet. Israels svarsanfall har dödat en handfull människor i Libanon, uppger källor enligt nyhetsbyråer.

Raketerna riktades bland annat mot en militärbas och nådde längre in i Israel, och utlöste därför mer oro än tidigare liknande anfall. Den högerextreme säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir rapporteras ha sagt att dessa raketer innebär ”faktiskt krig”.

Hassan Nasrallah, ledare för Libanons mäktiga Hizbollah-milis, var inne på samma spår i ett tal i tisdags. Han underströk att Hizbollah kommer att anfalla Israel så länge Israel krigar i Gazaremsan, och fortsatte enligt nyhetsbyrån AFP:

– Om de utökar konflikten så gör vi det också.

Tre saker

Det har skett regelbundna anfall över gränsen i norr, från båda håll, vid sidan om Gazakriget. Det har hittills skett inom kontrollerade former – enligt underförstådda regler – och huvudsakligen några mil in på libanesisk mark, enligt Anders Persson, Mellanösternkännare och statsvetare verksam vid Linnéuniversitetet.

– Det är möjligt att attacken mot Israels ”northern command” ses som en upptrappning från Hizbollahs sida, varpå Israel svarar med attacker från sin sida, säger han.

Persson kommenterar de första uppgifterna om anfallen och de är svårbedömda. Det är också svårt att säga var gränsen går.

Det finns tre saker att ha koll på: Omfattningen av anfallen, vilka exakt målen är och hur långt in i Libanon de sträcker sig. Det sista är det tydligaste tecknet för att det skulle vara en upptrappning.

Över 250 döda

Enligt israeliska medier har landets projektiler riktats upp till ungefär fem mil in i Libanon – halvvägs till huvudstaden Beirut.

Liksom palestinska Hamas stöds Hizbollah av regimen i Iran. Men Hizbollah är en avsevärt mäktigare militär kraft än Hamas.

Enligt AFP har runt 250 personer dödats av israelisk eldgivning i Libanon sedan krigsutbrottet i Gaza den 7 oktober. Bland dem finns ett 30-tal civila. På den israeliska sidan har nio soldater och nästan lika många civila dödats.

Fler artiklar för dig